wtorek, 28 lutego 2017

Cannelloni z ricottą i szpinakiem



Cannelloni to włoski makaron przypominający duże rurki.
Zwykle zapieka się go z farszem, polany sosem i posypany serem.
To danie zasmakuje chyba każdemu!
Jest rozgrzewające, cudownie pachnie, nadaje się też na każdą okazję!

Składniki:
1 opakowanie Cannelloni
oliwa
2 opakowania szpinaku
200-250 g ricotty
1 jajko
1 małą cebula
3 ząbki czosnku
pieprz, sól
bazylia
sos beszamelowy przepis: tutaj
1 kulka mozzarelli
oregano

Przygotowanie:
Drobno posiekaj cebulkę i podsmaż ją na oliwie.
Dodaj szpinak, sól i pieprz.
Duś do odparowania zbędnej wody.
Wystudź. Dodaj jako, ricottę i czosnek.
Faszeruj nieugotowany makaron.
Formę posmaruj warstwą sosu beszamelowego.
Ułóż pierwszą warstwę makaronu.
Polej beszamelem, potem druga warstwa, beszamel, trzecia warstwa, beszamel.
Wierzch, posyp oregano, bazylią i mozzarellą.
Piecz w 220 stopniach przez około 20 minut (sprawdź czy makaron jest  już miękki).
Polecam z sałatką :)

Hibiskus dzisiaj pięknie dla Was zakwitł!

niedziela, 26 lutego 2017

Beghrir czyli dziurawe naleśniki


Beghrir to marokańskie naleśniki z dziurkami.
Wyglądają naprawdę ciekawie, a smakują jeszcze lepiej!
Są delikatne, puchate, mięciutkie i wprost idealne na śniadanie!

Składniki (dla 4 osób):
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki semoliny lub kaszki mannej
1 łyżeczka drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
cynamon
1 łyżeczka proszku to pieczenia
około 3 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju

Polewa:
masło i miód
w wersji wegańskiej syrop z agawy

Przygotowanie:
Drożdże rozpuść z cukrem, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami wody.
Wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
Po tym czasie dodaj wszystkie suche składniki.
Wymieszaj trzepaczką do jajek lub mikserem.
Dodawaj stopniowo wodę, cały czas mieszając.
Pozostaw pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce lub w lodówce przez noc.
Po tym czasie smaż na nieprzywieranej patelni, wykładając po około 2 łyżki ciasta.
Uwaga! Nie obracaj naleśników. Smaż tylko z jednej strony.
Powinny być rumiane z dołu, a z góry nie powinny być surowe.
Roztop masło, dodaj miód, wymieszaj.
Serwuj z syropem, owocami i kawą :)

Na podstawie przepisu:
https://www.thespruce.com/moroccan-beghrir-spongy-semolina-honeycomb-pancakes-2394804

niedziela, 12 lutego 2017

Afrykańska Chakalaka




Chakalaka to warzywna potrawa wywodząca się z południowej Afryki.
Ma bardzo ciekawą nazwę ;) Robi się ją z duszonych warzyw i przypraw :)

Składniki:
papryka zielona
papryka żółta
1,5 cebuli
kawałek imbiru
2 duże ząbki czosnku
2 puszki fasoli białej
kolendra natka
odrobina soku z limonki
dobra przyprawa do curry
2 marchewki
odrobina kapusty pekińskiej
duży pomidor
szklanka pasaty
chilli
kumin

Przygotowanie:
Pokrój warzywa.
Drobno posiekaj czosnek i imbir.
Podsmaż cebulę, kumin, chilli i curry, dodaj resztę warzyw (oprócz fasolki).
Po ok 5 minutach dodaj imbir, czosnek, pasatę i odrobinę wody.
Duś pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodaj fasolkę, limonkę i kolendrę.
Podawaj np. z ryżem i sałatką :)

piątek, 10 lutego 2017

Ravioli z dynią, ricottą i szałwią



Ravioli to wykwintne pierożki z ciasta makaronowego z warzywnym lub serowym farszem.
Potrawa ta wywodzi się z kuchni włoskiej. Jest serwowana z sosem lub oliwą.
Pewnie wielu z Was wspomina ją z wakacji :)
Nie jest trudna do przygotowania, ale odrobinę czasochłonna. Za to efekt jest niesamowity :)
Polecam wszystkim fanom włoskich smaków!

Składniki:
mała dynia piżmowa
ząbek czosnku
250 g ricotty

400 g mąki
3 jajka

szałwia
oliwa

Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół. Wybierz łyżeczką pestki.
Piecz w 180 stopniach do miękkości.
Gdy wystygnie zmiksuj z ricottą, czosnkiem, solą, pieprzem.
Wybij jajka do miseczki, dokładnie wymieszaj.
Dodaj do mąki. Dodaj odrobinę wody. Wyrabiaj ciasto na makaron.
Powinno być elastyczne, miękkie, ale nie zbyt kleiste (by dało się je wałkować).
Przykryj i odstaw na 30 minut.
Wałkuj cienkie płaty ciasta.
Na połowie płatu posmaruj ciasto odrobiną wody.
Wyłóż łyżeczką małe porcje nadzienia.

Przykryj drugą połową ciasta. Wykrawaj nożem lub foremką Ravioli.
Sklej brzegi palcami. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 7 minut (zależy od wielkości).
Serwuj z podsmażonymi oliwie liśćmi szałwii lub sosem pomidorowym i np. sałatką :)

Kilka zdjęć z malowniczej Toskanii :)



poniedziałek, 6 lutego 2017

Arancini



Arancini to włoskie ryżowe kulki. Są najbardziej popularne na Sycylii.
Przypominają pomarańcze i stąd ich nazwa z języka włoskiego.
Nadziewane są przeróżnym farszem, panierowane i podawane z sosem.
We Włoszech widziałam wiele restauracji, które serwowały jednie Arancini ;)
Dzisiaj przygotowałam dwie wersje, jedną z nadzieniem bakłażanowym, drugą z cukiniowym.

Składniki:
1,5 szklanki ryżu
3/4 szklanki drobno posiekanych warzyw:
seler naciowy,
cebulka,
czosnek
oliwa
pieprz
bulion warzywny
2 jajka
4 łyżki bułki tartej

Nadzienie:
bakłażan posiekany w kostkę
szałwia, czosnek
mozzarella
lub
cukinia posiekana w kostkę
bazylia, czosnek
mozzarella

Podsmaż warzywa na oliwie. Dodaj ryż. Chwilę smaż.
Zalej bulionem i gotuj do miękkości. Wystudź.
Dodaj jajka i bułkę tartą, dokładnie wymieszaj.
Podsmaż na oliwie cukinię lub bakłażana.
Wystudź. Dodaj zioła, drobno posiekany czosnek i posiekaną mozzarellę.
Lep malutkie kuleczki z masy ryżowej, nadziewaj farszem warzywnym.
Obtocz każdą z nich w jajku, potem w bułce tartej, następnie smaż na głębokim rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego :) PS. Jak cudownie musi być być kotem
      Co u Mamby?

Idealne Curry

Curry
Przepis na to curry jest zdecydowanie moim ulubionym!
Gęsty, kremowy sos z  niesamowitą nutą kokosa, przypraw, świeżej kolendry i prażonych orzechów!
Zachwyci serce każdego :)
Polecam z indyjskimi chlebkami, ryżem, chutney'em :)

Składniki:

Sos:
garść orzechów nerkowca
kilka chili
kilka łyżek dobrej przyprawy curry (dobrze pachnącej, z dużą ilością składników)
szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki kuminu
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 łyżeczka kurkumy
sól
kilka łyżek gęstego mleka kokosowego
3/4 puszki pomidorów (zmiksowanych)
spory pęczek kolendry (posiekanej)

Warzywa:
pasuje np. groszek, kalafior, ziemniak, marchewka, papryka, 
pieczarki, okra, fasolka szparagowa

Przygotowanie:

Warzywa obierz, pokrój na średniej wielkości kawałki i podgotuj kilka minut w osolonym wrzątku.
Zmiksuj na pastę orzechy nerkowca (kilka zachowaj w całości). Zmiksuj na pastę cebulę. Zmiksuj na pastę czosnek i imbir.
Rozgrzej olej. Podsmaż pastę z nerkowców, chilli, kumin, kardamon, curry.
Gdy orzeszki trochę się zarumienią dodaj pastę z cebuli.
Smaż na małym ogniu mieszając. 
Po kilku minutach dodaj pastę z czosnku i imbiru, sól oraz kurkumę.
Gdy wszystko nabierze ładnego koloru dodaj mleczko kokosowe, pomidory oraz wodę (sos powinien być dosyć gęsty).
Na małym ogniu duś warzywa w sosie curry. 
Pod koniec gotowania dodaj kolendrę.
Curry gotowane bez pośpiechu smakuje jeszcze lepiej :)

czwartek, 2 lutego 2017

Wege Hot Dog




Oto przepis na wegetariańskie Hot Dog'i!
Z meksykańską nutą i chrupiącymi warzywami!
Świetny pomysł na kolację :) Danie jest proste i nie wymaga dużej ilości czasu :)

Składniki:
bułki
wegetariańskie parówki firmy BeVege
warzywa: szczypiorek, pomidory, ogórek, cebulka
sosy: np. salsa, ketchup, majonez, musztarda

Przygotowanie:
Posiekaj drobno warzywa.
Bułki przekrój. Parówki podsmaż na patelni.
Serwuj polane sosem :)