.

.

niedziela, 12 lutego 2017

Afrykańska Chakalaka




Chakalaka to warzywna potrawa wywodząca się z południowej Afryki.
Ma bardzo ciekawą nazwę ;) Robi się ją z duszonych warzyw i przypraw :)

Składniki:
papryka zielona
papryka żółta
1,5 cebuli
kawałek imbiru
2 duże ząbki czosnku
2 puszki fasoli białej
kolendra natka
odrobina soku z limonki
dobra przyprawa do curry
2 marchewki
odrobina kapusty pekińskiej
duży pomidor
szklanka pasaty
chilli
kumin

Przygotowanie:
Pokrój warzywa.
Drobno posiekaj czosnek i imbir.
Podsmaż cebulę, kumin, chilli i curry, dodaj resztę warzyw (oprócz fasolki).
Po ok 5 minutach dodaj imbir, czosnek, pasatę i odrobinę wody.
Duś pod przykryciem.
Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodaj fasolkę, limonkę i kolendrę.
Podawaj np. z ryżem i sałatką :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz