niedziela, 26 lutego 2017

Beghrir czyli dziurawe naleśniki


Beghrir to marokańskie naleśniki z dziurkami.
Wyglądają naprawdę ciekawie, a smakują jeszcze lepiej!
Są delikatne, puchate, mięciutkie i wprost idealne na śniadanie!

Składniki (dla 4 osób):
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki semoliny lub kaszki mannej
1 łyżeczka drożdży
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
cynamon
1 łyżeczka proszku to pieczenia
około 3 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju

Polewa:
masło i miód
w wersji wegańskiej syrop z agawy

Przygotowanie:
Drożdże rozpuść z cukrem, 1 łyżką mąki i 2 łyżkami wody.
Wymieszaj i pozostaw na 15 minut.
Po tym czasie dodaj wszystkie suche składniki.
Wymieszaj trzepaczką do jajek lub mikserem.
Dodawaj stopniowo wodę, cały czas mieszając.
Pozostaw pod przykryciem na 1 godzinę w ciepłe miejsce lub w lodówce przez noc.
Po tym czasie smaż na nieprzywieranej patelni, wykładając po około 2 łyżki ciasta.
Uwaga! Nie obracaj naleśników. Smaż tylko z jednej strony.
Powinny być rumiane z dołu, a z góry nie powinny być surowe.
Roztop masło, dodaj miód, wymieszaj.
Serwuj z syropem, owocami i kawą :)

Na podstawie przepisu:
https://www.thespruce.com/moroccan-beghrir-spongy-semolina-honeycomb-pancakes-2394804

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz