sobota, 9 lipca 2016

Chana Masala - Gotowe w 10 minut!!!!


Jeśli masz ochotę na bardzo aromatyczne, zdrowe i proste w przygotowaniu danie to trafiła/eś w dziesiątkę!
Ciecierzyca jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka, witaminy, obniża poziom cholesterolu, pomaga przy anemii i obniża ciśnienie.
Hindusi uwielbiają ją, jak wszystkie warzywa strączkowe :)
Przyrządzają ja z dużą ilością przypraw, które nadają niesamowity smak!
Warto spróbować :)

Składniki:
2 puszki ciecierzycy
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1/2 pomidorów z puszki
liść laurowy
chilli
kurkuma
przyprawa chana masala lub gram masala
3 łyżki jogurtu
natka kolendry

Na rozgrzany olej wrzuć chilli i liść laurowy, cebulę, imbir, czosnek.
Smaż na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
Dodaj pomidory. Zmiksuj. 
Dodaj ciecierzycę oraz resztę przypraw i duś około 5 minut.
Dodaj jogurt i kolendrę. Jeśli jest za gęste dodaj trochę wody!
I tak pyszny posiłek gotowy!
Podawaj np. z ryżem, chapati i chutneyem :) 

4 komentarze:

  1. no i ekstra! szybko, prosto, smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, tylko szkoda, że masa literówek i layout bloga taki, że aż oczy wypala

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy dodać kurkumę i gram masalę ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile dodać kurkumy, gram masali, kawałek imbiru to plasterek, pół korzenia? Troszkę niedoprecyzowane. Mi wyszło niedobre.

    OdpowiedzUsuń