niedziela, 10 lipca 2016

Woodstockowy Ryż Cytrynowy :)



Przepis na ten ryż znalazłam w jednej z moich ulubionych książek kucharskich - "Kuchnia Kryszny".
Zawiera mnóstwo ciekawych wegetariańskich indyjskich przepisów.
Polecam  każdemu, który szuka nowych smaków :)
Jak pewnie wiesz na Przystanku Woodstock wioska Kryszny ma swój obóz.
Można tam zjeść niesamowite indyjskie jedzenie!
Pokój i miłość dla wszystkich!
Ps. Każda potrawa z prażonymi orzeszkami jest najlepsza!

Składniki:
ryż ugotowany
3 łyżki orzeszków ziemnych lub nerkowców
1 łyżka nasion czarnej gorczycy
1/2 cytryny
szczypta kardamonu
kilka chilli
1/3 łyżeczki asafetity
kawałek imbiru
kurkuma
natka kolendry

Przygotowanie:
Podsmaż wszystkie przyprawy i orzeszki.
Uwaga gorczyca strzela ;) 
Możesz zakryć przykrywką patelnię.
Wymieszaj dokładnie z ryżem. 
Ozdób kolendrą.


1 komentarz:

  1. Zacznijmy od tego, że taka potrawa na Woodstocku nie jest podawana ;) Jest za to podawany biały ryż, halawa, pappadam i gulasz warzywny. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń