wtorek, 12 lipca 2016

Tarta cytrynowa z bezą



Hurrra! Ponad 20 000 wyświetleń!
Dziękuję! :)
Z tej okazji tarta cytrynowa z bezą!
Jest to zdecydowanie jedno z najlepszych ciast na świecie!
Królowa wśród ciast! Najsmaczniejsze ciasto jakie udało mi się upiec!
Połączenie chrupiącego spodu, kwaskowatego kremu cytrynowego i słodkiej miękkiej bezy.... Mniam!

Proporcje na standardową formę do tarty
Składniki:

Ciasto:

180 g mąki
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko / lub 1 łyżka jogurtu greckiego + 1 łyżka miodu

Krem cytrynowy:

2 łyżki skrobi 
100 g cukru
skórka otarta z 2 cytryn i 1 pomarańczy (najlepiej z greckiego ogrodu ;)
125 ml soku z cytryny (ok. 2-3 sztuki)
200 ml soku z pomarańczy
85 g masła
3 żółtka
1 jajko

Beza:

4 białka
200 g cukru pudru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:
Ciasto:
Składniki na kruche ciasto zmiksuj w malakserze.
Jeśli go nie masz przygotuj ciasto krojąc nożem masło i delikatnie ugniatając.
Gdy tylko się wymiesza zawiń w folię.
Schłódź ciasto w zamrażarce przez ok 30 minut.
Rozwałkuj cienko ciasto podsypując mąką.
Przenieś owinięte na wałek ciasto do formy.
Rozłóż je równomiernie. Ciasto powinno być też na brzegach formy.
Ponakłuwaj widelcem. Na ciasto daj papier do pieczenia i wysyp kaszę lub fasolkę.
Chodzi o to by obciążyć ciasto, by ładnie się upiekło.
Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut.
Ciasto powinno być lekko podpieczone na następny etap :)

Krem cytrynowy:
W garnku podgrzej: sok z cytryny i pomarańczy, skórkę,
W misce dokładnie wymieszaj trzepaczką jajka, cukier i skrobię.
Gdy sok zacznie wrzeć dodać składniki z miski.
Zdejmij z ognia, bardzo energicznie mieszaj.
Podgrzej cały czas mieszając do zgęstnienia.
Zdejmij z ognia. Dodaj posiekane masło. Dokładnie wymieszaj.
Skosztuj krem! Jeśli jest za kwaśny dodaj więcej cukru.
Każdy cytrus ma swoją kwaśność dlatego nie da się precyzyjnie przewidzieć ilości cukru.
Lekko przestudzony krem wyłóż na ciasto.

Beza:
W misce ubij białka.
Powinny być sztywne, tak że jak przechylasz miskę zostają na dnie.
Nie powinny też być przebite, czyli ubite za długo.
Dodawaj cukier po łyżce miksując na niskich obrotach.
Gdy została Ci już tylko połowa cukru dodaj skrobię.
Kontynuuj dodawanie cukru.
Wyłóż bezę na ciepłą, nie gorącą masę cytrynową.
Możesz to zrobić łyżką lub szprycą cukierniczą zrobić fikuśne zawijasy :)
Od razu wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Bezę powinno się piec od razu i delikatnie ją nakładać,
inaczej klapnie. 
Piecz przez 18-20 minut.
Ciasto musi wystygnąć przed krojeniem.
Najlepiej zjeść tego samego dnia.

źródło:
http://www.bbcgoodfood.com/recipes/3482/ultimate-lemon-meringue-pie
PS. Może masz  ochotę wyłączyć Ad Block na mojej stronie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz