Rellenos de Papa to smażone kulki ziemniaczane z farszem.
Te są w wersji wegetariańskiej z warzywami :)
Pochodzą z południowej Ameryki, ten przepis jest bazowany na wersji Portorykańskiej.
W tym pięknym zakątku świata robi się pyszne zielone sofrito
Porcja na ok. 9 rellenos
4 bardzo duże ziemniaki:
3 łyżki skrobi
1 jajko
sól, pieprz
Farsz:
1/2 szklanki zielonej
1,5 zielonej papryki
1 cebula
czosnek
natka kolendry, kolendra meksykańska
1 łyżka puree pomidorowego
kumin, sól, pieprz, chilli
Ugotuj obrane ziemniaki.
Ostudź wyłożone na tacy.
Dokładnie rozgnieć je w misce. Dodaj skrobię i jajko.
Ciasto nie powinno mieć grudek.
Zmiksuj czosnek, kolendrę, zielone chilli, paprykę, cebulę.
Podsmaż miks :) Duś do miękkości i odparowania nadmiaru wody.
Ugotuj soczewicę. Zmieszaj z sofrito. Dodaj przeprawy.
Lep kulki, nadziane farszem.
Panieruj je w jajku i bułce tartej lub obtocz w skrobi.
Podawaj z jakimś pysznym sosem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz