wtorek, 26 lipca 2016

Laddu


Laddu to jednen z najfajniejszych deserów na świecie!
To małe indyjskie kuleczki z mąki besan (z ciecierzycy).
Mąkę praży się przez co ma niezwykły smak, a cały dom wypełni się wspaniałym zapachem.
Możesz dodać do ozdoby orzechy np. nerkowca lub migdały.
Ladoo przygotowuje się na hinduskie święto Diwali :)

250g mąki besan
200g masła klarowanego
250g cukru pudru
2 łyżki wody
kilka orzechów nerkowca

Przygotowanie:
Rozgrzej w głębokiej patelni masło.
Dodaj mąkę z ciecierzycy i posiekane drobno orzechy.
Nie dodawaj zbyt wiele orzechów, bo ciężko będzie lepić Laddo.
Praż około 15 minut na średnim ogniu cały czas mieszając.
Użyj patelni z nieprzywieralną powłoką.
Kiedy masa będzie gotowa zobaczysz, że zmieniła kolor na piękny brąz i pięknie pachnie :)
Wystudź. Zmieszaj z cukrem pudrem i wodą. Wyrób.
Formuj małe kulki. Możesz zmoczyć ręce, będzie łatwiej.
Przechowuj w lodówce. Po około godzinie Laddu będzie w pełni zastygnięte :)

Jak Wam wyszło ;)
Chcecie jakiś przepis na inne indyjskie słodycze?
Dajcie znać w komentarzu :)


Panterkowa księżniczka pozdrawia!
Oto historia Mamby

1 komentarz:

  1. Bardzo lubie mąkę z ciecierzycy ale przeważnie jem ją w wersji wytrawnej. Chętnie bym spróbowała tych kuleczek, aromat powstający w czasie robienia musi być nieziemski :)

    OdpowiedzUsuń