niedziela, 5 maja 2019

Mazurek z kremem kawowym i wiśniami


Oto przepis na mazurek z kruchym, chrupiącym spodem, słodkimi wiśniami i delikatnym kremem kawowym!
To ciasto idealne na wiosnę, świetnie pasuje do kawy pitej w ogrodzie czy parku :)

Składniki:

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
3 łyżki cukru
opcjonalnie 1 łyżka jogurtu greckiego

200 g mlecznej czekolady
kawa mielona
250-300 ml śmietanki 36%
2 łyżki cukru pudru

słoik dżemu wiśniowego
migdały
opcjonalnie mleczna czekolada

Przygotowanie:
Dodaj do blendera wszystkie składniki na ciasto. Masło powinno być wyjęte prosto z lodówki i posiekane w drobną kostkę. Zmiksuj składniki na gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkuj, podsypując mąką. wykrój prostokąt, przenieś do formy na tartę.
Z pozostałego ciasta wykrój paski, zwiń je ładnie i przyklej na brzegi prostokątnego ciasta, używając mleka jako kleju.
Piecz w 180 stopniach, aż uzyskasz jasnobrązowy kolor.
Na małym ogniu podgrzej śmietankę, gdy stanie się prawie gorąca, zdejmij garnek z palnika,
dodaj posiekaną czekoladę oraz cukier puder. Wymieszaj bardzo dokładnie.
Przygotuj mocny ekstrakt kawy, około 2 łyżki wody na 2 łyżki kawy.
Dodaj do kremu, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
Posmaruj ciasto dżemem. Ubij mikserem krem, tak aby stał się gęsty.
Wyłóż krem na ciasto, udekoruj migdałami i roztopioną mleczną czekoladą :)
Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz