środa, 24 kwietnia 2019
Quiche z bakłażanem i ziołami
Dzisiaj mam dla Was przepis na wytrawny Quiche z pieczonymi warzywami i świeżymi liśćmi ziół.
To eleganckie danie, które pasuje również na wyjątkowe okazje :)
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
opcjonalnie 1 łyżka jogurtu greckiego
200 ml mleka
100 g mozzarelli
3 jajka
świeże liście bazylii i tymianku
1 bakłażan
2 łyżeczki kaparów
1 papryka
1 cukinia
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Dodaj do blendera wszystkie składniki na ciasto. Masło powinno być wyjęte prosto z lodówki i posiekane w drobną kostkę.
Ciasto rozwałkuj, przenieś do formy na tartę, ponakłuwaj spód widelcem.
Piecz w 180 stopniach, aż uzyskasz jasnobrązowy kolor.
Przestudź. Posyp delikatnie bułką tartą.
Bakłażany, cukinię i paprykę pokrój w podłużne paski i upiecz.
Gdy będą już prawie miękkie posmaruj je oliwą wymieszaną z tartymi ząbkami czosnku.
W misce wymieszaj dokładnie jajka i mleko.
Dodaj sól, zioła, kapary, posiekaną w kostkę mozzarellę. Wymieszaj.
Na cieście ułóż warzywa, zalej masą jajową. Piecz w 180 stopniach, aż Quiche zarumieni się u góry.
Polecam z sałatą jako dodatkiem :)
Na podstawie przepisu:
https://www.youtube.com/watch?v=8f-qoPv5s2A&t=254s
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz