środa, 6 lipca 2016

Chutney z orzeszków ziemnych - Wegański



Przepis na pyszny indyjski dip z orzeszków ziemnych.
Przypomina masło orzechowe, ale ma więcej przypraw :)
Bardzo dobry jako dodatek do indyjskich dań albo po prostu dip do chrupania warzyw lub pasta.

Składniki:

1 szklanka orzeszków ziemnych
1 łyżka oleju sezamowego
1 łyżeczka nasion czarnej gorczycy
2 papryczki chilli
szczypta kuminu i asafetity
kolendra do posypania
opcjonalnie: liście curry i ząbek czosnku
sól, 1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju

Podsmaż delikatnie w oleju chilli, orzeszki oraz gorczycę.
Ważne by orzeszki się ładnie przyrumieniły, ale nie spaliły - wtedy będą gorzkie.
Dodaj 1,5 szklanki wody i resztę składników. 
Gotuj przez około 5 minut od zagotowania.
Wystudź. Zmiksuj w malakserze :)
Ozdób natką kolendry!

Jeśli masz jakieś pytania lub masz pomysł jaki przepis chcesz zobaczyć na tym blogu zostaw komentarz :)
Przy okazji zapraszam do wypróbowania działu kuchni wegańskiej w spisie treści :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz