wtorek, 5 lipca 2016

Słodko kwaśne tofu Zdrowe i Kolorowe


Bardzo fajny sposób na Tofu!
W asyście kolorowych warzyw i cudownej chińskiej marynacie!
Pełnowartościowy posiłek dla fanów chińszczyzny ;)

Składniki (dla 4 osób):

2 opakowania tofu
warzywa:
np. papryka, kapusta, cebula, marchewka, por
szczypiorek
orzechy nerkowca
czosnek, imbir
 ryż
Marynata:
ocet, miód, olej sezamowy, 2 łyżki przecieru pomidorowego, 
1 łyżka skrobi, sól, 1/2 szklanki wody, chilli

Pokrój dokładnie warzywa. Użyj kilku kolorów papryk dla lepszego efektu.
Rozgrzej olej w woku. Smaż warzywa zaczynając od cebulki i nerkowców.
Mieszaj cały czas, ustaw płomień na maksymalny. Pod koniec smażenia dodaj czosnek i imbir.
Wymieszaj marynatę. Gdy warzywa są już dobre dodaj ją.
Tofu pokrój w kostki i usmaż oddzielnie z każdej strony na złoto.
Wymieszaj z warzywami, posyp szczypiorkiem.
Podawaj z ryżem :) i/lub sałatką



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz