środa, 17 sierpnia 2016

Lasagne bakłażanowa - NAJLEPSZA!



Cześć wszystkim!
Miłych wakacji!
Jak zrobić pyszną warzywną lasagne?
Wykorzystaj bakłażany!
Ta wersja lasagne jest o wiele lepsza niż tradycyjna lasagne bolognese!
Garfield na pewno by ją docenił!!!

Składniki:
Własnoręcznie zrobiony makaron lub kupny

warzywa:
3 bakłażany
3 papryki
1/2 słoika czarnych oliwek
1 cebula
oregano
oliwa

sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów lub świeżych 9
3 ząbki czosnku
1 chilli
zioła włoskie
bazylia świeża
świeżo mielony pieprz

beszamel:
2 szklanki mleka
4 łyżki mąki
4 łyżki masła lub oliwy
sól i pieprz

3 kulki mozzarelli

Bakłażany pokrój na cienkie plastry. Smaż z oregano na oliwie.
Odsącz je na papierze.
Papryki smaż z cebulką aż będą miękkie. Dodaj oliwki.
Sos przygotuj neapolitański. Lekko podsmaż na oliwie czosnek i chilli.
Dodaj zmiksowane pomidory. Odparuj nadmiar wody (minimum 30 minut).
Dodaj zioła. Jeśli sos strzela bąbelkami po całej kuchni, przykryj częściowo! patelnię ;)
Przygotuj beszamel. Podsmaż na oliwie lub maśle mąkę. Po chwili dodaj mleko.
Mieszaj ubijaczką da jajek bardzo intensywnie by nie powstały grudki.
Doprowadź do wrzenia.
Mozzarellę posiekaj drobno lub pokrój na plastry.

I w końcu! Przygotuj lasagne!
Do formy nalej beszamel, rozprowadź.
Daj makaron.
Na niego sos pomidorowy i mozzarella.
Potem makaron.
Potem beszamel i warzywa.
Makaron....
W końcu wierzch polej obficie beszamelem, wyłóż mozzarellą.
Daj pomidorki i bazylię do dekoracji. Piecz w 180 stopniach aż będzie pięknie rumiana :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz