poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Rasgulla


Rasgulla to indyjskie słodycze z sera.
Przygotowuje się jest w Bengalu i są jednymi z najsłynniejszych tamtejszych deserów.
A Bengal to jeden ze stanów Indii i jest uznawany za światową stolicę słodkości ;)
We wcześniejszym pokazywałam jak można zrobić Paneer:
http://parsleysagerosemaryandme.blogspot.com/2016/08/jak-zrobic-domowy-paneer.html

Składniki:
Paneer przygotowany z 1,5 litra mleka
1 łyżka semoliny/kaszy mannej
kardamon
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki wody

Paneer dokładnie wyrób (ugniatając) z kardamonem i semoliną/kaszą manną.
Nie powinien lepić się do rąk.
Ulep małe kulki.
Zagotuj wodę z cukrem.
Gdy zacznie wrzeć dodaj Rasgulle.
Gotuj około 10 - 15 minut.
Co jakiś czas dodaj po łyżce wody by nie zrobił się karmel ;)
Rasgulle powiększą się o około połowę.
Zdejmij z ognia. Pozwól im się moczyć w syropie przez około 30 minut.
Przechowuj w lodówce :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz