środa, 3 sierpnia 2016

Jak zrobić domowy Paneer?


Paneer to azjatycki ser z południowej Azji.
Jest bardzo popularny w kuchni hinduskiej.
Nadaje się do bardzo wielu potraw ponieważ można go też smażyć. Można też jeść go na słodko.
Jest bardzo bogaty w białko i inne składniki odżywcze, a przy tym nie jest trudno go przygotować :)
Z tego pysznego sera możecie przygotować dania: Paneer Butter Masala, Palak Paneer, Koftas, Paneer Tikka Masala, Rasgulla itp :)

Składniki:
2,5 litra mleka
250 g śmietany 30 lub 36%
80 ml octu
lód
duża gaza (do dostania np. w aptekach)

Mleko i śmietankę należy doprowadzić do wrzenia w garnku.
Gdy bulgocze dodaj ocet. Mleko wtedy zetnie się i wytrąci się ser.
Natychmiast zdejmij z ognia. Dodaj lód.
Gazę ułóż w durszlaku. Przelej zawartość garnka.
Serwatka odcieknie a nam zostanie ser.
Zawiąż rogi gazy. Wyduś nadmiar wody.
Ułóż ser w durszlaku, durszlak w misie.
Zostaw ser przygnieciony około kilogramowym ciężarem na kilka godzin w lodówce.
Nadmiar wody odcieknie i uzyskasz idealny Paneer :)

Żródło przepisu:
https://www.youtube.com/watch?v=4xyfG9n6xjo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz