czwartek, 8 grudnia 2016

Korzenne Ciasto Marchewkowe (proste!)



Po prostu idealne ciasto na świąteczny czas!
Jest miękkie, z nutą korzenną, chrupiącymi orzechami i puszystym kremem!
Przy okazji jest bardzo proste do upieczenia i nie pochłąnia zbyt dużo czasu.
Jeśli boisz się marchewki to nie ma powodu do zmartwień.
Marchewka dodaje ciastu wilgoci i nie ma bardzo wyraźnego smaku w cieście.
Tym ciastem podbijesz serce każdego :D

Składniki:
1 i 1/3 szklanek mąki
3/4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeżki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżki przyprawy korzennej
1/4 łyżeczki soli
2/3 szklanki oleju
4 jajka
1- 1 i 1/2 szklanki orzechów
3 szklanki marchewki

Krem:
400g serka śmietankowego (kanapkowego)
110 g masła
1,5 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:
Marchewki obierz, zetrzyj na tarce na drobno lub w wersji dla leniuchów zmiksuj na drobne kawałki.
Orzechy podpraż. Gdy przestygną posiekaj lub zmiksuj na drobne kawałki.
W dużej misce zmieszaj dokładnie wszystkie suche składniki.
W drugiej misce wymieszać trzepaczką jajka i olej.
Połączyć wszystkie składniki, wymieszać.
Piecz w okrągłej formie nasmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Piecz w 170 stopniach do suchego patyczka.
Jeśli ciasto przypieczone z wierzchu, ale płynne w środku przykryj ciasto folią i obniż trochę tempetarutę i piecz trochę dłużej.
Krem:
Ubij masło z cukrem. Stopniowo dodawaj serek, cały czas miksując.
Gdy ciasto wystygnie przełóż je kremem, posmaruj też nim górę ciasta.
Przozdób np. cynamonem, orzechami i mandarynkami :)

Źródło przepisu:
http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-marchewkowe,-najlepsze

4 komentarze:

  1. Pycha! Wygląda na bardzo wilgotne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności, bardzo lubię takie marchewkowe wilgotne ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, kocham takie marchewkowce!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń