.

.

niedziela, 18 grudnia 2016

Kaszmirskie Dum Aloo






















Oto przepis na ziemniaczki w pikantnym indyjskim sosie!
Ziemniaki przyjechały do Indii w XVIII wieku i od tego czasu zadomowiły się w kuchni tego kraju.
Przepis oparty na tradycyjnym daniu Aloo Dum wywodzącym się z regionu Kaszmir.
Danie jest warte wypróbowania! Nie wymaga bardzo drogich składników, jest oryginalne, a jego zapach roztacza w domu przyjemną aurę!

Składniki:
ziemniaki
kilka kaszmirskich chilli
olej roślinny
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 mała cebula
kilka orzechów nerkowca
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1 łyżeczka nasion kuminu
3/4 łyżeczki nasion czarnej gorczycy
2 łyżeczki gram masali
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta asafetydy
1 szklanka zmielonych pomidorów
natka kolendry do posypania

Ziemniaki obierz ze skórki i gotuj aż będą w połowie miękkie.
Potem smaż je w głęboki rozgrzanym oleju.
Zmiel cebulę w robocie kuchennym. Odłóż.
Zmiel czosnek, imbir i orzechy.
Rozgrzej olej. Dodaj wszystkie przyprawy (oprócz gram masali i pasty).
Podsmaż 20 sekund. Dodaj cebulę.
Smaż. Po kilku minutach dodaj pastę imbirową.
Gdy wszystko będzie miękkie dodaj jogurt, pomidory i odrobinę wody.
Wymieszaj dokładnie z gram masalą. Dodaj ziemniaczki. Duś przez kilka minut :)
Danie najlepsze jest przygotowane wcześniej, wtedy ziemniaczki przesiąkają aromatem sosu ;)
Posyp kolendrą. Podawaj z warzywami, ryżem czy indyjskimi chlebkami :)

Ziemniak i Spółka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz