wtorek, 29 listopada 2016

Domowy chleb na piwie



Tym razem nowa wersja przepisu na puszysty chlebek.
Do ciasta dodaję piwo. Zawiera ono drożdże i jest gazowane co dodaje pieczywu lekkość i miękkość.
Domowe pieczywo ma unikatowy smak, cudownie pachnie i znika "jak ciepłe bułeczki" ;)
Warto więc spróbować upiec własny chlebek!

Składniki:
600 g mąki pszennej typ 650 lub 750
20 g drożdży
500 ml piwa w temperaturze pokojowej
1 łyżka soli
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
opcjonalnie woda

Przygotowanie:
Nasyp mąkę do dużej misy.
Jeśli używasz świeżych drożdży to:
Zrób wgłębienie po środku, dodaj drożdże, cukier, odrobinę letniej wody. Wymieszaj.
Pozostaw na 15 minut.
Jeśli używasz suszonych po prostu dodaj je do mąki i wymieszaj.
Dodaj resztę składników.
Wymieszaj ręką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj wodę.
Zagniataj ciasto ruchami od siebie-do siebie przez około 15 minut.
Pozostaw ciasto na 1,5 godziny w misce przykrytej szczelnie mokrą ściereczką.
Po tym czasie wyłóż ciasto na posypany mąką blat/stolnicę.
Rękami lekko "rozpłaszcz" ciasto. Sklej brzegi na środku.
Przełóż do wyłożonej na podstawie brytfanny lub garnka (jeśli masz do niego przykrywkę z rączką metalową), przykryj przykrywką.
Pozostaw na 45 - 60 minut w ciepłym miejscu.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni (z przykrywką) aż chleb będzie miał rumianą skórkę (około 40 minut). Wyjmij z naczynia, studź na kracie.
Ps. Najlepszy jest jeszcze ciepły :)

czwartek, 24 listopada 2016

Owocowa owsianka - wegańska



Owsianka to bardzo popularne śniadanie w wielu krajach świata.
Zawiera dużo błonnika, witamin, ułatwia trawienie, jest nie droga i łatwa w przygotowaniu :)
Można przygotować owsiankę na niezliczoną ilość sposobów: z różnymi owocami, syropami, bakaliami....

Składniki:
woda
płatki owsiane
1 łyżka syropu klonowego
1 banan
1 łyżka wiórek kokosowych
szczypta soli

Przygotowanie:
Do garnka wsyp garść płatków owsianych, dolej wodę.
Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Jeśli będzie za gęsta dodaj więcej wody.
Dodaj 1/2 rozgniecionego widelcem banana, syrop klonowy, sól. Wymieszaj.
Przelej do miseczek, ozdób wiórkami kokosowymi i resztą banana. Jedz na gorąco lub na zimno :)

niedziela, 20 listopada 2016

Bezalkoholowy cydr jabłkowy



Cydr to popularny napój alkoholowy. Dzisiaj przygotowałam jednak wersję bez procentów.
Ten cydr jest cudownie rozgrzewający, ma piękny kolor i miły zapach szarlotki!
Jest prosty do zrobienia, niskokaloryczny i naprawdę warto wypróbować ten przepis, choćby po to żeby odpocząć trochę od herbaty ;)


Składniki:
2 kilogramy czerwonych jabłek
1 litr wody
2 kawałki cynamonu
3 goździki
cukier do smaku

Jabłka umyj. Umieść w garnku. Dodaj resztę składników.
Gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 2 godziny.
Po tym czasie odcedź jabłka i gotowe :) Pij gorące lub schodzone :)

Na podstawi przepisu:
https://www.youtube.com/watch?v=wHemnvHdbYs&t=319s

środa, 16 listopada 2016

Wegańska pasta z bakłażana



Melitzanosalata to grecka pasta z pieczonego bakłażana.
Dobrze doprawiona i z dużą ilością świętej w Grecji oliwy jest świetnym dodatkiem do śródziemnomorskich dań czy pieczywa.
Bakłażan jest bardzo zdrowy. Zawiera dużo błonnika, wapnia, magnezu i potasu.
Jeśli byliście w Grecji na wakacjach i tęsknicie za latem, ten smak przywoła miłe wspomnienia :)

Składniki:
2 duże bakłażany

3 łyżeczki soku z cytryny
6 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
1/2 cebuli
garstka posiekanej pietruszki
sól i pieprz  

Bakłażany przekrój wzdłuż na pół.
Nasól, lekko ponacinaj tak by nie naruszyć skórki.
Po kilku minutach wytrzyj nadmiar wody. 
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż będą ładnie rumiane i miękkie w środku.
Gdy wystygną zmiksuj na pastę. 
Dodaj drobno posiekany czosnek, cebulkę (nasoloną) i resztę składników. Wymieszaj i gotowe :)

sobota, 12 listopada 2016

Barszcz ukraiński


Barszczyk ukraiński to rozgrzewająca i pyszna zupa!
Polubi ją wiele osób, które nie lubią zwykłego barszczu.
Zupa ta jest tania, sezonowa, tradycyjna i bardzo zdrowa!
Burak to  polska bomba witaminowa! Zawiera mnóstwo witamin, minerałów, chroni układ krwionośny, niszczy wolne rodniki, zapobiega nowotworom...

Składniki:
bulion warzywny 1 litr
1,5 kg buraków
4 ząbki czosnku
4 średnie ziemniaki
opcjonalnie garść posiekanej kapusty
2 liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
1 łyżka oleju
sól, pieprz
kilka suszonych grzybków
1,5 puszki białej fasolki
1 łyżka octu
śmietana 18%
koperek lub pietruszka

Przygotowanie:
Buraki obierz i ugotuj w bulionie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, suszonych grzybków, soli, octem i oleju.
Ziemniaki obierz, posiekaj w kostkę i ugotuj razem z kapustą.
Wyłów buraki, kilka z nich zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
Dodaj pieprz, ziemniaki, kapustę, fasolkę, majeranek, drobno posiekany czosnek.
W misce zahartuj śmietanę (wlej śmietanę do miski i stopniowo dodawaj gorącą zupę, cały czas mieszając).
Posyp zieleninką :) Smacznego :)

wtorek, 8 listopada 2016

Odżywczy pudding z chia


Chia to szałwia hiszpańska, uprawiano ją już za czasów Azteków w Ameryce Środkowej.
Jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka, omega-3, błonnika, przeciwutleniaczy.
Można z niej przygotować naprawdę pyszne potrawy, a przy tym wspomaga odchudzanie ;)
Bądź kreatywny/a! Przygotuj własną wersję chia! Możesz zrobić mus z marakui, kaki czy truskawek, możesz dodać podprażone orzechy i kandyzowane lub pokrojone owoce. Chia codziennie może smakować inaczej ;)

Składniki:

Około 250 ml mleka kokosowego (może być też inne mleko roślinne)
3 łyżki chia
1 mango (lub inny owoc dobry na puree)
1 łyżka cukru lub miodu w wersji wege
suszona żurawina

Na noc namocz chia w mleku z cukrem/miodem.
Rano zmiksuj mango.
Przelej wszystko do miseczki, ładnie przyozdób :) I gotowe!

czwartek, 3 listopada 2016

Idealne trufle czekoladowe



Te trufle czekoladowe są naprawdę idealne! 
Wyrazisty i pobudzający smak kakao, rozpływające się w ustach, słodkawe wnętrze i chrupiące bakalie.. Mniammm!
Dodatkowo nie namęczysz się z ich przygotowaniem, możesz zrobić je na nieskończoną ilość sposobów, mogą być czarującym prezentem diy :)
Czekoladowe trufle wywodzą się z Francji, a ich nazwa kojarzy się z grzybami o tej samej nazwie.
To wykwintny deser na każdą okazję, dla ciekawych magicznych właściwości czekolady.

Składniki:
100g czekolady mlecznej
200g czekolady gorzkiej
150g śmietany 30 lub 36% w wersji wegańskiej 150g śmietanki kokosowej
dowolne bakalie
100% kakao

Ps:
Czekoladę możesz użyć w dowolnych proporcjach.
Podane prze zemnie proporcje dają tylko lekko słodki efekt.
Dla fanów słodyczy - możecie dać więcej mlecznej czekolady, dla fanów gorzkiej czekolady - możecie dać więcej gorzkiej czekolady. W wersji wegańskiej wybierz gorzką czekoladę.
Nadzienie dodaj dowolne. Pyszne będą: tarte migdały, wiórki kokosowe, żurawina, śliwki, morele, kandyzowane skórki pomarańczy, pokruszone ciasteczka...
Polecam dodać tylko jeden rodzaj bakalii. Możesz też obtoczyć trufle w np. wiórkach kokosowych.

Przygotowanie:
Posiekaj drobno czekolady.
Podgrzej śmietankę w garnku z grubym dnem, na małym ogniu.
Gdy już prawie będzie wrzeć dodaj czekoladę i dowolne dodatki.
Zdejmij z ognia, mieszaj energicznie do rozpuszczenia czekolady.
Schłódź masę przez kilka godzin w lodówce.
Po tym czasie formuj małe kuleczki, obtocz w kakao.
Jeśli ma to być prezent zapakuj pięknie :)
Przechowuj w lodówce.

Źródło:
https://www.youtube.com/watch?v=IeqQuZRYn58