czwartek, 3 listopada 2016

Idealne trufle czekoladowe



Te trufle czekoladowe są naprawdę idealne! 
Wyrazisty i pobudzający smak kakao, rozpływające się w ustach, słodkawe wnętrze i chrupiące bakalie.. Mniammm!
Dodatkowo nie namęczysz się z ich przygotowaniem, możesz zrobić je na nieskończoną ilość sposobów, mogą być czarującym prezentem diy :)
Czekoladowe trufle wywodzą się z Francji, a ich nazwa kojarzy się z grzybami o tej samej nazwie.
To wykwintny deser na każdą okazję, dla ciekawych magicznych właściwości czekolady.

Składniki:
100g czekolady mlecznej
200g czekolady gorzkiej
150g śmietany 30 lub 36% w wersji wegańskiej 150g śmietanki kokosowej
dowolne bakalie
100% kakao

Ps:
Czekoladę możesz użyć w dowolnych proporcjach.
Podane prze zemnie proporcje dają tylko lekko słodki efekt.
Dla fanów słodyczy - możecie dać więcej mlecznej czekolady, dla fanów gorzkiej czekolady - możecie dać więcej gorzkiej czekolady. W wersji wegańskiej wybierz gorzką czekoladę.
Nadzienie dodaj dowolne. Pyszne będą: tarte migdały, wiórki kokosowe, żurawina, śliwki, morele, kandyzowane skórki pomarańczy, pokruszone ciasteczka...
Polecam dodać tylko jeden rodzaj bakalii. Możesz też obtoczyć trufle w np. wiórkach kokosowych.

Przygotowanie:
Posiekaj drobno czekolady.
Podgrzej śmietankę w garnku z grubym dnem, na małym ogniu.
Gdy już prawie będzie wrzeć dodaj czekoladę i dowolne dodatki.
Zdejmij z ognia, mieszaj energicznie do rozpuszczenia czekolady.
Schłódź masę przez kilka godzin w lodówce.
Po tym czasie formuj małe kuleczki, obtocz w kakao.
Jeśli ma to być prezent zapakuj pięknie :)
Przechowuj w lodówce.

Źródło:
https://www.youtube.com/watch?v=IeqQuZRYn58

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz