sobota, 12 listopada 2016

Barszcz ukraiński


Barszczyk ukraiński to rozgrzewająca i pyszna zupa!
Polubi ją wiele osób, które nie lubią zwykłego barszczu.
Zupa ta jest tania, sezonowa, tradycyjna i bardzo zdrowa!
Burak to  polska bomba witaminowa! Zawiera mnóstwo witamin, minerałów, chroni układ krwionośny, niszczy wolne rodniki, zapobiega nowotworom...

Składniki:
bulion warzywny 1 litr
1,5 kg buraków
4 ząbki czosnku
4 średnie ziemniaki
opcjonalnie garść posiekanej kapusty
2 liście laurowe
ziele angielskie
majeranek
1 łyżka oleju
sól, pieprz
kilka suszonych grzybków
1,5 puszki białej fasolki
1 łyżka octu
śmietana 18%
koperek lub pietruszka

Przygotowanie:
Buraki obierz i ugotuj w bulionie z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, suszonych grzybków, soli, octem i oleju.
Ziemniaki obierz, posiekaj w kostkę i ugotuj razem z kapustą.
Wyłów buraki, kilka z nich zatrzyj na tarce o dużych oczkach.
Dodaj pieprz, ziemniaki, kapustę, fasolkę, majeranek, drobno posiekany czosnek.
W misce zahartuj śmietanę (wlej śmietanę do miski i stopniowo dodawaj gorącą zupę, cały czas mieszając).
Posyp zieleninką :) Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Kocham tego typu zupki! Mniam! Teraz odchudzam się z aplikacją www.kcalmar.com, ale jak tylko skończę i nie będę musiałą trzymać się szablonu, to od razu sobie ugotuję! Szczególnie, że one wcale nie są kaloryczne!

    OdpowiedzUsuń