wtorek, 27 grudnia 2016

Dhal z soczewicy

Dhal to jedna z pierwszych potraw przygotowywanych przeze mnie.
Uwielbiam to danie z wielu względów. Cudownie pachnie, ma wspaniałą konsystencję, jest nie drogie a przy tym bardzo zdrowe i sycące. Nie jest trudne do przygotowania.
W Indiach niektóre rodziny jedzą to danie codziennie. 
Rośliny strączkowe zawierają dużo białka, witamin i składników mineralnych.
To wręcz idealny indyjski posiłek!

Składniki (dla ok. 4 osób):
2 szklanki soczewicy
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
kilka papryczek chilli
1 szklanka posiekanych pomidorów
3/4 łyżeczki kuminu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry zmielonej
1/2 łyżeczki kozieradki
szczypta kardamonu, cynamonu i goździków
1 łyżka gram masali
1 liść laurowy
sól, olej roślinny 

Cebulę pokrój drobno lub zmiel.
Czosnek i imbir utrzyj w moździerzu lub zmiel.
Rozgrzej olej, podsmaż ok 20 sekund przyprawy (oprócz pasty z imbiru i gram masali).
Dodaj cebulkę. Smaż na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj pastę z imbiru i czosnku.
Gdy wszystko ładnie się przyrumieni dodaj soczewicę i 4 szklanki wody.
Gotuj pod przykryciem co jakiś czas mieszając. Zielona soczewica gotuje się dłużej niż czerwona.
Pod koniec gotowania dodaj pomidory i gram masalę.
Gdy soczewica będzie miękka zdejmij z ognia.
Zmiksuj 1/2 potrawy. Wymieszaj :) 
Możesz udekorować listkami kolendry lub prażonymi orzeszkami nerkowca.
Polecam w ryżem i indyjskimi chlebkami :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz