wtorek, 29 listopada 2016

Domowy chleb na piwie



Tym razem nowa wersja przepisu na puszysty chlebek.
Do ciasta dodaję piwo. Zawiera ono drożdże i jest gazowane co dodaje pieczywu lekkość i miękkość.
Domowe pieczywo ma unikatowy smak, cudownie pachnie i znika "jak ciepłe bułeczki" ;)
Warto więc spróbować upiec własny chlebek!

Składniki:
600 g mąki pszennej typ 650 lub 750
20 g drożdży
500 ml piwa w temperaturze pokojowej
1 łyżka soli
1 łyżeczka oleju roślinnego
1 łyżeczka cukru
opcjonalnie woda

Przygotowanie:
Nasyp mąkę do dużej misy.
Jeśli używasz świeżych drożdży to:
Zrób wgłębienie po środku, dodaj drożdże, cukier, odrobinę letniej wody. Wymieszaj.
Pozostaw na 15 minut.
Jeśli używasz suszonych po prostu dodaj je do mąki i wymieszaj.
Dodaj resztę składników.
Wymieszaj ręką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaj wodę.
Zagniataj ciasto ruchami od siebie-do siebie przez około 15 minut.
Pozostaw ciasto na 1,5 godziny w misce przykrytej szczelnie mokrą ściereczką.
Po tym czasie wyłóż ciasto na posypany mąką blat/stolnicę.
Rękami lekko "rozpłaszcz" ciasto. Sklej brzegi na środku.
Przełóż do wyłożonej na podstawie brytfanny lub garnka (jeśli masz do niego przykrywkę z rączką metalową), przykryj przykrywką.
Pozostaw na 45 - 60 minut w ciepłym miejscu.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni (z przykrywką) aż chleb będzie miał rumianą skórkę (około 40 minut). Wyjmij z naczynia, studź na kracie.
Ps. Najlepszy jest jeszcze ciepły :)

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam na piwie. Może spróbuję. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń