czwartek, 25 sierpnia 2016

Zupa Minestrone



Minestrone o włoska zupa warzywna.
Jej oryginalność polega na tym, że dodaje się do niej sezonowe składniki.
Każdego miesiąca zupa smakuje więc inaczej :)
Ponadto każdy region Włoch ma swoją własną recepturę.

Składniki:

kilka łyżek oliwy z oliwek
dowolne warzywa:
np. ciecieżyca, cukinia, marchew, bób, fasola, cebula, szpinak, zielony groszek, seler, pomidory, por, brokuł, kalafior, ziemniak, dynia, kapusta.....
zioła: bazylia, majeranek, tymianek, czosnek, pieprz, mięta

Ryż, makaron lub grzanki

wcześniej ugotowany bulion warzywny

opcjonalnie odrobina włoskiego sera do posypania

Przygotowanie:
Warzywa delikatnie podsmaż na oliwie.
Zalej bulionem. Gotuj do miękkości.
Podawaj z ryżem/makaronem lub grzankami.
Opcjonalnie posyp serem.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Pychota :) uwielbiam takie zupy , które sa mieszanką wszystkiego

    OdpowiedzUsuń