czwartek, 25 sierpnia 2016
Zupa Minestrone
Minestrone o włoska zupa warzywna.
Jej oryginalność polega na tym, że dodaje się do niej sezonowe składniki.
Każdego miesiąca zupa smakuje więc inaczej :)
Ponadto każdy region Włoch ma swoją własną recepturę.
Składniki:
kilka łyżek oliwy z oliwek
dowolne warzywa:
np. ciecieżyca, cukinia, marchew, bób, fasola, cebula, szpinak, zielony groszek, seler, pomidory, por, brokuł, kalafior, ziemniak, dynia, kapusta.....
zioła: bazylia, majeranek, tymianek, czosnek, pieprz, mięta
Ryż, makaron lub grzanki
wcześniej ugotowany bulion warzywny
opcjonalnie odrobina włoskiego sera do posypania
Przygotowanie:
Warzywa delikatnie podsmaż na oliwie.
Zalej bulionem. Gotuj do miękkości.
Podawaj z ryżem/makaronem lub grzankami.
Opcjonalnie posyp serem.
Smacznego :)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pychota :) uwielbiam takie zupy , które sa mieszanką wszystkiego
OdpowiedzUsuń