środa, 17 sierpnia 2016

Crepes Suzette



Crepes Suzette to absolutnie zachwycające francuskie naleśniki!
Bardzo cienkie, chrupiące ciasto, w sosie karmelowo-pomarańczowym z likierem :)


Składniki:
1 szklanka mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
3/4 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka stopionego masła

Sos:
1/2 szklanki cukru
4 pomarańcze (sparzone)
1/2 szklanki likieru owocowego (np. pomarańczowego, pigwowego)
masło 25-175g
1/2 łyżki skrobi (opcjonalnie)

Do miski daj wszystkie składniki na ciasto oprócz mąki.
Wymieszaj dokładnie trzepaczką do jajek.
Dodaj wodę, wymieszaj dokładnie.
Smaż cienkie naleśniki, z małej ilości ciasta na patelni o nieprzywieranej powierzchni.
Sos:
I sposób:
Na patelnię wysyp cukier. Włącz palnik.
Gdy cukier będzie płynny w 3/4 powierzchni dodaj sok z 4 pomarańczy.
Dodaj też cienko pokrojoną skórkę z pomarańczy.
Uwaga! dodaj tylko pomarańczową część, biała jest gorzka.
Sparz wcześniej wrzątkiem pomarańcze lub użyj organicznych.
Gotuj aż sok odparuje.
Dodaj alkohol wymieszany ze skrobią. Dodaj masła ile tylko chcesz.
Zagotuj. Naleśniki dokładnie obtocz w sosie.
II sposób:
Dodaj wszystkie składniki oprócz skrobi i alkoholu.
Gotuj około 10-15 minut do odparowania wody.
Dodaj sam alkohol, sos się podpali :)
Podawaj naleśniki dokładnie obtoczone w sosie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz