wtorek, 14 marca 2017

Briam czyli pieczone warzywa w greckiej marynacie










Briam to warzywa po grecku.
Są chrupiące i podczas pieczenia cudownie pachną w całym domu!
Złociście przypieczone, posypane serem fetą, w ziołowej marynacie :)
Potrawa pasuje jako przystawka lub danie główne :)

Składniki:
3 ząbki czosnku
4 małe cebulki
4 ziemniaki
2 papryki
bakłażan
cukinia
4 pomidory
kilka greckich oliwek
kawałek selera naciowego - opcjonalnie
oregano
tymianek
oliwa
odrobina chilli
feta (pomiń w wersji wegańskiej)

Przygotowanie:
Pokrój warzywa.
Bakłażany podsmaż chwilę na oliwie.
Ziemniaki gotuj we wrzątku przez około 15 minut.
Na spód żaroodpornego naczynia nalej kilka łyżek oliwy.
Ułóż ziemniaki. Potem resztę warzyw, sól, zioła, na wierzchu ułóż pomidory i cebulę.
(Ząbki czosnku dodaj w całości). Dodaj 3/4 szklanki wody.
Pozostaw wymieszane na około 30 minut.
Piecz w 250 stopniach przez około 30 minut.
Serwuj posypane fetą :)
Polecam z np. ryżem lub chlebem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz