środa, 22 marca 2017

Momos - pierożki tybetańskie


Momos to tybetańskie pierożki gotowane na parze.

Znane są też w innych częściach Azji. 
To nietypowa, zdrowa i efektowna potrawa!
Polecam, ponieważ fajnie jest poodkrywać nowe smaki :)

Składniki:

2 marchewki
1 papryka
kawałek pora
ok. 1/3 kapusty pekińskiej
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
2 pieczarki
kawałek imbiru
1 łyżka sosu sojowego

ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki
woda
sól

Przygotowanie:
Ciasto:
Ugniataj ciasto dodając po trochę wody.
Gdy będzie miękkie ale nie zbyt klejące, odstaw przykryte ściereczką na 30 minut.
Posiekaj bardzo drobno wszystkie warzywa.
Smaż do miękkości, pod koniec dodaj czosnek i pieczarki.
Wystudź. 
1. Rozwałkuj małe i cienkie koła z ciasta


2. Posmaruj brzegi ciasta wodą
3. Dodaj około 1 łyżkę farszu


4. Sklejaj brzegi u góry, jak papierową harmonijkę.


Gotuj na parze (w zależności od wielkości) 6-10 minut.
Podawaj z dipem :)

2 komentarze:

  1. Może to głupie, ale a propos tego gotowania na parze - ja mam tylko taką metalowa nakładkę na garnek - myślisz, że się nada ? Bo tak strasznie bym chciała zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli ma sporo dziurek to się nada. można też gotować w ganku pod przykryciem z włożonym do środka metalowym sitkiem ;)

      Usuń