Momos to tybetańskie pierożki gotowane na parze.
Znane są też w innych częściach Azji.
To nietypowa, zdrowa i efektowna potrawa!
Polecam, ponieważ fajnie jest poodkrywać nowe smaki :)
Składniki:
2 marchewki
1 papryka
kawałek pora
ok. 1/3 kapusty pekińskiej
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
2 pieczarki
kawałek imbiru
1 łyżka sosu sojowego
ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki
woda
sól
Przygotowanie:
Gdy będzie miękkie ale nie zbyt klejące, odstaw przykryte ściereczką na 30 minut.
Posiekaj bardzo drobno wszystkie warzywa.
Smaż do miękkości, pod koniec dodaj czosnek i pieczarki.
Wystudź.
1. Rozwałkuj małe i cienkie koła z ciasta
1 papryka
kawałek pora
ok. 1/3 kapusty pekińskiej
1/2 dużej cebuli
2 ząbki czosnku
2 pieczarki
kawałek imbiru
1 łyżka sosu sojowego
ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki
woda
sól
Ciasto:
Ugniataj ciasto dodając po trochę wody.Gdy będzie miękkie ale nie zbyt klejące, odstaw przykryte ściereczką na 30 minut.
Posiekaj bardzo drobno wszystkie warzywa.
Smaż do miękkości, pod koniec dodaj czosnek i pieczarki.
Wystudź.
1. Rozwałkuj małe i cienkie koła z ciasta
2. Posmaruj brzegi ciasta wodą
3. Dodaj około 1 łyżkę farszu
4. Sklejaj brzegi u góry, jak papierową harmonijkę.
Gotuj na parze (w zależności od wielkości) 6-10 minut.
Podawaj z dipem :)
Może to głupie, ale a propos tego gotowania na parze - ja mam tylko taką metalowa nakładkę na garnek - myślisz, że się nada ? Bo tak strasznie bym chciała zrobić :D
OdpowiedzUsuńjeśli ma sporo dziurek to się nada. można też gotować w ganku pod przykryciem z włożonym do środka metalowym sitkiem ;)
Usuń