środa, 22 czerwca 2016

Wiosenne risotto


Zapraszam do wypróbowania włoskiego przepisu na wiosenne risotto :)
Wszystkie smaki wiosny na jednej patelni!
Cudowny aromat! Bardzo eleganckie danie, nadaje się na specjalne okazje :)
Ważne aby w przepisie użyć ryżu do risotto. Ma on inny kształt niż długoziarnisty.
Jest zaokrąglony na końcach i grubszy po środku.
Zainspirowane przepisem mojego ulubionego kucharza - Gennaro Contaldo:
https://www.youtube.com/watch?v=JjtPKmz-Ses

Składniki dla 4-5 osób:
drobne zielone szparagi
500 g ryżu do risotto
1/2 cukinii
2 garście zielonego groszku
2 garście młodych liści szpinaku
łodyga brokuła
1 cebulka
3 ząbki czosnku
1 łodyga selera naciowego
szklanka białego wytrawnego wina
5 łyżek oliwy
świeże gałązki tymianku i oregano, liście szałwii, bazylii, mięty, rozmarynu  
bulion warzywny przygotowany wcześniej
20 g żółtego włoskiego sera 

Przygotowanie:
Warzywa pokrój drobno. Szpinak zostaw w całości.
Łodygę brokuła obierz z łykowatej skórki i pokrój w kostkę.
Podsmaż cebulkę i seler naciowy. Dodaj warzywa i zioła (oprócz szpinaku).
Podsmaż. Dodaj ryż. Smaż jeszcze chwilkę.
Dodaj białe wino.
Zalej bulionem warzywnym. Mieszaj drewnianą łyżką. 
Włoskie risotto powinno mieć kremową konsystencję.
Ryż pod wpływem mieszania tworzy sos, który nie powinien cały wsiąknąć w ryż.
Pod koniec gotowania dodaj szpinak.
Gdy risotto jest al dente zdejmij z ognia. Dodaj jeszcze pół chochelki bulionu.
Przykryj dokładnie. Odstaw na 15 minut.
Podawaj. Posyp serem i polej oliwą.
Przyozdób liśćmi mięty :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz