czwartek, 23 czerwca 2016

Warzywa z Woka


Oto przepis na pyszną domową chińszczyznę :)
Bardzo zdrowa potrawa, z dużą ilością warzyw i małą ilością tłuszczy.
Aromatyczna i pyyyszna!
Najlepiej podawać z ryżem lub chińskim makaronem.

Składniki:
brokuł
marchewka
szczypiorek w całości z cebulkami
pieczarki
cukinia
orzechy nerkowca
chilli
zielone papryczki
czosnek
sos sojowy
imbir
marynata chińska słodkie chilli

Przygotowanie:
Najważniejsze w kuchni chińskiej jest piękne pokrojenie warzyw.
Powinny być równo pokrojone, najlepiej w ten sam kształt.
Zawsze najpierw krój składniki, potem smaż.
Orzechy nerkowca podpraż.
Zacznij od marchewki.
Smaż w woku, z 2 łyżkami oleju.
Na największym ogniu, energicznie mieszaj. 
Dodaj brokuł, cebulkę, zielone papryczki, cukinię.
Podsmaż chwilę. Dodaj pieczarki.
Dodaj przyprawy i orzechy nerkowca.
Smaż jeszcze chwilę.
Warzywa powinny być chrupiące w środku.
Dodaj marynatę, sos sojowy i szczypiorek.
Czarna Mamba życzy smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz