piątek, 24 czerwca 2016

Victoria Sponge Cake - proste w wykonaniu!


Było to ulubione ciasto królowej Wiktorii, która uwielbiała delektować się nim w porze herbaty.
Inna nazwa to Victoria Sandwich.
Tradycyjnie do wyrobu ciasta dodaje się masło, przekłada się śmietanką i dżemem malinowym.
Wiosną dżem fajnie zastąpić świeżymi truskawkami :)
Ciasto oprósza się cukrem.
Jest naprawdę baaardzo proste w przygotowaniu i jeśli nie czujesz się pewnie w kwestii wypieków, to ciasto będzie idealne!
Poza tym jest cudowne! Truskawki, śmietanka, biszkopt! 
Idealne na lato!

Składniki:
225 g masła
225 g cukru
4 jajka 
3 łyżki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
225 g mąki
szczypta cynamonu i kardamonu
(składniki w temperaturze pokojowej)
Dodatkowo:
śmietana kremówka
cukier puder
truskawki

Przygotowanie:
Utrzyj mikserem na puszystą masę masło z cukrem.
Dodawaj stopniowo po jednym jajku. Miksuj.
Dodaj resztę składników. Wymieszaj.
Piecz 180 stopniach.
Gdy ciasto ładnie się zarumieni, sprawdź czy gdy wbijasz w nie wykałaczkę jest mokra czy sucha.
Jeśli sucha ciasto jest gotowe.
Ostudź. Przetnij na dwa blaty.
Nasącz wodą z cytryną. Biszkopt będzie wilgotniejszy.
W środku ułóż truskawki i ubitą śmietankę z cukrem pudrem (do smaku).
W zimie użyj dżemu.
Wierzch posyp cukrem pudrem. 
Udekoruj truskawkami. Możesz "przykleić" je do ciasta na śmietanę.
Posypałam ciasto kwiatami lawendy i oregano dla lepszego efektu :)


Źródło:
http://www.donalskehan.com/recipes/classic-victoria-sandwich/

1 komentarz:

  1. Faktycznie bardzo prosty przepis :) Chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń