wtorek, 21 czerwca 2016

Krokiety z kapustą i pieczarkami





Cześć!
Oto przepis na chrupiące krokiety z kapustą i grzybami.

Składniki:

Naleśniki:
Porcja dla 4 osób
3 i 1/4 szklanki mleka lub wody gazowanej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki oleju 
2 szklanki mąki pszennej
1 duże jajko lub dwa małe

1 cebula
młoda kapusta
300 g pieczarek
4 łyżki bułki tartej
pieprz, sól, koperek
jajko i bułka tarta do panierki

Trzepaczką wymieszaj jaka, mąkę, proszek do pieczenia i 2 szklanki wody lub mleka.
Dodaj resztę składników. Dokładnie wymieszaj.
 Smaż naleśniki na teflonowej lub innej nie przywieranej patelni.
Kapustę drobno poszatkuj. Ugotuj. Odcedź.
Podsmaż cebulkę. Dodaj pokrojone pieczarki. Duś.
Wystudź farsz. Dodaj bułkę tartą.
Wymieszaj. Nałóż kilka łyżek farszu na naleśnik.
Zegnij lekko dwa boki. Następnie roluj. Obtocz w roztrzepanym widelcem jajku. Potem z bułce tartej.
Smaż :) Idealne jako dodatek do zupy!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz