piątek, 17 czerwca 2016

Sycylijskie Biscotti



Przepis na oryginalne Sycylijskie ciasteczka z okolic miasta Syrakuzy. 
Z dużą ilością kandyzowanych owoców, skórki cytrusowej i orzechów.
Idealnie pasują na włoskie śniadanie z Cappucciono :)

Składniki:
500 g mąki
250 g cukru drobnego
75 g masła
skórka otarta z pomarańczy i cytryny
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy
3/4 łyżeczki sody
1 jajko
sok z 1 dużej pomarańczy
drobno posiekane orzechy
drobno posiekane kandyzowane owoce
opcjonalnie posiekana twarda włoska marmolada
opcjonalnie odrobina mleka

Składniki wymieszaj widelcem. 
Odstaw na 1 godzinę.
Jeśli ciasto jest za twarde dodaj odrobinę mleka.
Uformuj płaskie placuszki.
Piecz w 200 stopniach aż nabiorą pięknego koloru.
Przestudź kilka minut i potnij na grube paluszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz