sobota, 25 czerwca 2016

Tort kokosowy z mlecznym kremem




Tort kokosowy
Jest baaardziej kokosowy niż większość przepisów, bo używam śmietanki kokosowej.
Smakuje niesamowicie! Polecam dla fanów kokosa!
Lekki, słodki, rozpływający się w ustach!
Dodaję mleko, a każdy fan Laddu wie że kokos i mleko to niebiańskie połączenie :)

Składniki:
800 g mleczka kokosowego schłodzonego
wiórki kokosowe
tubka mleka zagęszczonego słodzonego
opakowanie serka mascarpone
cukier
dżem truskawkowy
owoce do ozdoby

Biszkopt z tego przepisu:
8 jaj
40 dag cukru
30 dag mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki letniej wody
cukier waniliowy
2 łyżki oleju lub oliwy

Przygotowanie:
Żółtka utrzyj z cukrem do białości. 

Dodawaj stopniowo mąkę, olej kokosowy, letnią wodę i proszek do pieczenia. 
W innej misce ubij na sztywno białka. 
Gdy przechylasz miskę powinny się nie przemieszczać ;)
Do ubicia białek użyj czystych ubijaczek.
Wszytko wymieszaj delikatnie. 
Piecz około 1 godziny w temperaturze 170-180 stopni. 
Wystudź ciasto.
Przekrój go na dwa tej samej grubości płaty.
Nasącz wodą kokosową.
Przygotuj krem. Ubijaj mascarpone, mleko zagęszczone i śmietankę kokosową.
Jak przygotować śmietankę kokosową?
Wyjmij łyżką tylko gęstą masę na górze puszki. 
Woda kokosowa osadza się na dole.
Nie dodawaj jej do kremu bo się nie ubije.

Za to użyj ją do nasączenia ciasta.
Ubij krem. Może być trochę rzadszy niż zwykła śmietana, ale zastygnie po schłodzeniu.
Dodaj dużo wiórek kokosowych i cukier do smaku.
Schłodź. Przełóż tort dżemem, kremem. Wysmaruj kremem boki i wierzch ciasta.
Ozdób owocami :)

1 komentarz: