piątek, 1 lipca 2016

Zupa groszkowa


Oto przepis na moją ulubioną zupę krem z zielonego groszku!
Idealna na letnie dni! Ma piękny zielony kolor!
Jak zrobić dobrą i naturalną zupę bez kostek?
Zrób soffritto, czyli podsmażone warzywa na oliwie. To doda potrawom aromatu :)

Składniki:
800 g zielonego wyłuskanego groszku świeżego lub mrożonego
1 cebula
1 łodyga selera naciowego
1/4 cukinii
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
garść mięty, bazylii, tymianku
sól, pieprz
2 liście laurowe
ziele angielskie
lubczyk
makaron dowolny

Przygotowanie:
Podsmaż pokrojoną drobno cebulkę i seler naciowy.
Dodaj cukinię, na końcu czosnek.
Gdy ładnie się zrumienią dodaj groszek.
Zalej wodą. Gotuj do miękkości.
Potem odlej 2/3 zupy, dodaj miętę, bazylię i tymianek. Zmiksuj na krem.
Przecedź przez sito.
Dodaj do reszty zupy.
Dodaj ugotowany wcześniej makaron.
Możesz użyć pokruszonego spaghetti.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz