poniedziałek, 22 lutego 2016

Warzywny Rosół



Dzisiaj zrobiłam warzywny rosół na walkę z przeziębieniem.
Na początku wiosny aż ciężko się nie rozchorować.
Długie gotowanie zupy sprawia że cały smak przenika do wywaru.
Można go wykorzystać do wszystkiego :) Jako baza innej zupy lub nawet do risotta.
Do rozgrzania dodaję nawet trochę chilli!
Witaminki rozpuszczają się w tłuszczach więc dodaj troszkę oleju.
No i oczywiście wywary gotujemy od zimnej wody.


Składniki:
4 marchewki
1/2 selera
2 korzenie pietruszki
1/4 kalarepy
łodyżki pietruszki natki
3 cebule
liście pora
1 łyżka oleju
opcjonalnie: chilli w proszku
1 łyżeczka sosu sojowego
sól
pieprz
makaron do rosołu
natka pietruszki

Przygotowanie:

2 cebule delikatnie opalić na kuchence.
Warzywa obrać, zalać zimną wodą i gotować na najmniejszym płomieniu 3-4 godziny.
I gotowe! Wyjąć warzywa, marchewki pokroić i wrzucić z powrotem do garnka.
Serwować z makaronem i natką pietruszki.
Smacznego i zdrowia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz