Chlebek jest wyjątkowo chrupiący z zewnątrz a w środku autentycznie miękki!
Pachnie zabójczo!
Oczywiście możesz dać coś innego zamiast kminku, np. czarnuszkę, siemię lniane, prażony sezam, mak....
Maślanka dodaje mu delikatności.
Składniki na duży bochenek :
600 g mąki typ 650-800
(można użyć 1/4 mąki razowej, 3/4 typ 650-800)
20 g drożdży świeżych
2 łyżeczki soli
Kminek
Siemię lniane
woda 1/2 szklanki
maślanka
1 łyżeczka miodu
Zacznij od przygotowania rozczynu.
Wymieszaj 1 łyżkę mąki z letnią wodą, miodem i drożdżami.
Zostaw na 15 minut.
Następnie połącz z resztą składników.
Wyrabiaj na stolnicy 15 minut, aż ciasto nabierze właściwe struktury.
Jest to warunek konieczny do uzyskania pysznego pieczywa.
Uformuj koło. Przykryj mokrą ściereczką, zostaw na 1,5 - 3 godziny.
Po tym czasie uformować bochenek.
Jeśli nie wiesz jak to zrobić polecam filmik:
Jeśli nie wiesz jak to zrobić polecam filmik:
Do formowania bochenka podsypuję stolnicę mąką i kminkiem, dzięki czemu ziarenka nie odpadają po upieczeniu, ale są "wgniecione" podczas formowania.
Następnie przygotowuję brytfannę (jest najlepsza do pieczenia), na spód daję papier do pieczenia oraz mąkę i kminek.
Ostrożnie przekładam chleb. Trzymam pod mokrą ściereczką przez 1 godzinę.
Po tym czasie wsadzam przykrytą brytfannę do koniecznie rozgrzanego piekarnika na 250 stopni.
Przykrywkę brytfanny można lekko skropić wodą, ale nie aż tak by z niej kapało.
Dzięki przykrywce chleb jest chrupiący. Trzymam w piecu przez około 60 minut.
Studzę na kracie i gotowe!
Następnie przygotowuję brytfannę (jest najlepsza do pieczenia), na spód daję papier do pieczenia oraz mąkę i kminek.
Ostrożnie przekładam chleb. Trzymam pod mokrą ściereczką przez 1 godzinę.
Po tym czasie wsadzam przykrytą brytfannę do koniecznie rozgrzanego piekarnika na 250 stopni.
Przykrywkę brytfanny można lekko skropić wodą, ale nie aż tak by z niej kapało.
Dzięki przykrywce chleb jest chrupiący. Trzymam w piecu przez około 60 minut.
Studzę na kracie i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz