wtorek, 23 lutego 2016

Śródziemnomorska zupa pomidorowa


Zupka ta jest ciekawą wersję zwykłej pomidorówki, jest bardziej aromatyczna i rozgrzewająca.
Z greckimi wpływami :)
To jedna z moich ulubionych zup, ma wspaniały aromat ziół i słodki pomidorów.
Uwielbiam ją w jeszcze bardziej czosnkowej wersji z grzaneczkami :)

Składniki:

1,5 cebuli
1 marchew
mały kawałek selera
2 liście pora
główka czosnku
łodyżki natki pietruszki
pietruszka korzeń
oliwa z oliwek
kilka łyżek śmietanki lub jogurtu greckiego
świeże pomidory w sezonie, sparzone, obrane ze skórek i zmielone
lub zimą pomidory w puszce - 3 sztuki
chilli całe suszone
sól
pieprz
tymianek, najlepiej świeży
liście bazylii
słodka papryka w proszku
opcjonalnie skóra od parmezanu oraz tarty parmezan

Grzaneczki czosnkowe:

kawałek chleba lub bułki
na masełko czosnkowe: czosnek, masło, chilli, papryka ostra i słodka w proszku, oregano, pieprz i sól

Przygotowanie:

Podsmaż pół cebulki na oliwie. Gdy zmięknie dodaj marchew, seler, por, główkę czosnku (lekko pobitą nożem :),  skórę od parmezany, pietruszki, chilli. Gotuj wywar.
Następnie wyłów warzywa, dodaj pomidory, przyprawy, śmietankę.
Zmiksuj.
Składniki na masło czosnkowe po prostu zmiksuj lub wymieszaj.
Usmaż grzanki z chleba pokrojonego w kostkę.
Podawaj z grzaneczkami czosnkowymi posypane parmezanem i liśćmi bazylii.
Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz