To egzotyczne ciasto podobne do europejskich naleśników, tyle że drożdżowe.
Jest
bardzo słodkie,
z kremowym nadzieniem. Pistacje dodają ciasteczkom piękny kolor.
Jeśli chcesz poczuć smak Egiptu w swoim domu
koniecznie spróbuj tego przepisu!
Na
ciasto:
1
szklanka semoliny
1
szklanka mąki
pszennej
2 i
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka suszonych drożdży
szczypta
soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Syrop:
2
szklanki cukru
1
szklanka wody
cynamon,
kardamon, goździk
2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
Ricotta
i cukier puder (jeśli
nie macie nie solonego arabskiego sera)
Zmielone
pistacje
Miłość
Składniki na ciasto i połowę mleka wymieszaj dokładnie trzepaczką do jajek.
Następnie dodaj resztę mleka i dokładnie wymieszaj. Ogranicza
to powstawanie grudek.
Zostaw
ciasto na 30-60 minut.
Następnie na średnim ogniu na teflonowej
patelni nalej około 2 łyżek ciasta, tak by utworzyć niewielki okrąg.
Na
cieście
tworzyć
zaczyna się
mnóstwo dziurek.
Gdy
wierzch ciasta stanie się nie
lepiący i
zmieni kolor to znak, że
naleśniczek
jest już
gotowy.
Smażymy go tylko z jednej
strony! Powinna być złotobrązowa.
Jeśli jest czarna zmniejsz płomień lub trzymaj krócej naleśnik na gazie.
Syrop
gotuj na małym
ogniu do momentu aż po wyłowieniu na talerzyk będzie bardzo lepki.
Nie
pozwól by syrop stał się brązowy, wtedy wyjdzie karmel.
Mieszkaj
od czasu do czasu.
Wystudź.
Ubij
ricottę
mikserem z cukrem pudrem.
Nadziewaj
Qatayef ricottą, sklej górne
brzegi ciasta (jest lepkie po bokach) razem,
zostawiając 1/4 nie sklejoną.
Maczaj wystający kawałek w pistacjach.
Polej syropem.
I gotowe!
Jadamy czasami sklepowe, ale jeszcze nigdy nie robiłam w domu!
OdpowiedzUsuńZapamiętuję do wykorzystania!
:)
Nie jadłam, ale wygląda niesamowicie pysznie.
OdpowiedzUsuń