Są słodkie i pachną świeżymi owocami. Doskonałe na lekki letni obiad lub podwieczorek.
A najbardziej smakują do "Gry o tron"!
Przepis jest prosty, a placki zawsze się udają :)
Polecam do sprawdzenia
Składniki na około 12 placków:
1,5 szklanki maki
1 szklanka kefiru, jogurtu greckiego lub zsiadłego mleka
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżka roztopionego miodu
2 łyżki oleju
1 lub 3/4 szklanki jagód
(lub innych owoców sezonowych)
Wykonanie:
Wsypać wszystkie, poza jagodami składniki do miski. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać jagody, lekko wymieszać. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu lub z tłuszczem na zwykłej (obie wersje są pycha pych). Kłaść po 2 łyżki ciasta na rozgrzaną patelnię, odwrócić gdy się ze złocą, nie przypalić! Podawać na ciepło z jogurtem, dżemem lub sosem jagodowym, miodem, cukrem pudrem, jagodami i z czym chcecie :)
muszę takie zrobić, pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki :) Mogłabym je jeść o każdej porze dnia :)
OdpowiedzUsuńPrzepis dodaję do akcji
Pozdrawiam