środa, 16 lipca 2014

Makaron penne z sosem kurkowym



Pychotka! Zapach tej potrawy przeniesie was prosto do lasu :)
Jedno z moich ulubionych wakacyjnych dań. Choć najchętniej miałabym lato i wakacje przez całe życie.
Makarony są takie fajne. Proste, smaczne, a pomysły na nie nigdy się nie kończą.
Do sosów według mnie najlepsza jest mała ilość śmietanki 30% ponieważ nie ścina się jak chudsze śmietany.
Zapraszam do przetestowania tego przepisu!

Składniczki:
(na 2 porcje)

Makaron penne

Sos:
200g kurek
1/3 cebuli
1/4 śmietany 30% w temperaturze pokojowej
sól, pieprz, vegeta
oliwa, masło
nataka pietruszki
1 łyżeczka mąki
3 łyżki wody

Przygotowanie:

Makaronik ugotować według przepisu na opakowaniu.
Kurki dokładnie umyć. Ja robię to przez 2-3 krotne nalanie wody do miski z kurkami i delikatne mieszanie by opadły igły i piasek. Nie szkodzi, że "grzyby namokną" to w końcu sos ;)
Cebulkę drobno pokroić. Rozgrzać masło i oliwę. Podsmażyć cebulkę. Dodać kurki. Zaczną wypuszczać sok. Dusić pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Do szklanki dać mąkę. Wmieszać z śmietanką, zimną wodą i kilkoma łyżkami gorącej wody z kurek. Wlać. Wymieszać. Doprowadzić do wrzenia. Gotowe!
Posypać natką pietruszki i pożreć! Idealnie pasuje do tego sałata w sosie vinegar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz