Dosa to indyjskie cienkie naleśniki.
Przygotowuje się je z ryżu oraz urad dalu.
Ponieważ nie jest ona powszechnie dostępna w Polce, przygotowałam je z użyciem soczewicy.
I fajnie wyszło, dosy nabrały ładnego koloru.
Składniki:
3/4 szklanki ryżu
3/4 szklanki soczewicy
sól
Przygotowanie:
Ryż i soczewicę zalej wodą i namocz przez kilka godzin.
Po tym czasie zmiksuj bardzo dokładnie.
Dodaj sól. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę wody.
Smaż na patelni, tylko z jednej strony.
Polecam z sambarem i chutney'em kokosowym :)
Przygotowanie:
Ryż i soczewicę zalej wodą i namocz przez kilka godzin.
Po tym czasie zmiksuj bardzo dokładnie.
Dodaj sól. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dodaj odrobinę wody.
Smaż na patelni, tylko z jednej strony.
Polecam z sambarem i chutney'em kokosowym :)
Pierwszy raz słyszę o takich naleśnikach, to bardzo ciekawa propozycja :) Zapraszam do siebie :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, naleśniki wyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com/