sobota, 29 lipca 2017

Brokuły czosnkowe




Oto przepis na pyszny dodatek do dań kuchni azjatyckiej - brokuły czosnkowe.
Zamarynowane, chrupiące, posypane szczypiorkiem, a przede wszystkim bardzo zdrowe.
Do tego wegańskie ;)

Składniki:
brokuł - 1szt.
2-4 ząbki czosnku
1 mała cebula
szczypiorek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
szczypta cukru
pieprz
szczypta przyprawy 5 smaków
opcjonalnie kilka łyżek wywaru z grzybów np. mun

Przygotowanie:
Pokrój brokuł. Blanszuj (tak aby był tylko lekko miękki)
Wymieszaj pokrojony czosnek, sos sojowy, ocet, cukier, przyprawy i wywar.
Zalej brokuł, odstaw na trochę, aby wchłonął aromat.!
Pokrój cebulkę, podsmaż.
Gdy będzie miękka dodaj brokuł.
Podsmaż chwilkę, posyp szczypiorkiem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz