środa, 14 czerwca 2017

Moutabal - arabski dip z bakłażanów



Oto przepis na kremowy dip z pieczonych bakłażanów, z dodatkiem sezamowej pasty - tahini.
To jedna z moich ulubionych potraw! Bardzo polecam z np. chlebkiem pita!

Składniki:
2 łyżki tahini
4 łyżki jogurtu
2 bakłażany
1 łyżeczka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
odrobina posiekanej pietruszki
szczypta chilli
sól

Przygotowanie:
Bakłażany ponakłuwaj i upiecz w 190 stopniach przez ok 20 minut.
Wystudź. Obierz ze skóry.
Pokrój bardzo drobno.
Wymieszaj resztę składników.
Dodaj posiekany bakłażan, wymieszaj.
Polej oliwą, ozdób pietruszką :)

W wersji wegańskiej można pominąć jogurt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz