sobota, 20 maja 2017

Tabbouleh - sałatka z kaszą bulgur



Tabbouleh to libańska sałatka z kaszą bulgur, warzywami, ziołami i orzeszkami piniowymi.
Jest zdrowa, pożywna i po prostu bardzo smakowita!
Idealnie nadaje się jako dodatek do dań kuchni arabskiej lub na lekki lunch.

Składniki:
4 porcje:
150 g kaszy bulgur
pęczek pietruszki
1 pomidor
1 mała cebulka
1 duży ogórek
2 papryki
oliwki

kilka listków mięty
około 2 łyżek oliwy
sok z połówki cytryny
1 łyżka tahni
1 mały ząbek czosnku
1/2 łyżeczki kuminu
odrobina chilli
sól
opcjonalnie orzeszki np. piniowe

Przygotowanie:
Ugotuj bulgur. Wystudź.
Cebulę drobno posiekaj, nasól, pozostaw na chwilę.
Posiekaj pomidory, papryki, pietruszkę, oliwki i ogórek.
Z ogórka usuń pestki.
Czosnek bardzo drobno posieka.
Wymieszaj bardzo dokładnie wszystkie składniki na sos.
Zalej sałakę. Wymieszaj.
Opcjonalnie posyp pistacjami lub orzeszkami piniowymi :)
Zamiast kaszy bulgur można użyć kuskusu.

1 komentarz:

  1. Pyszna i lekka sałatka :) Też ją często robię i coś mi mówi, że zbliżające się upały bedą wlasnie pod jej znakiem ;)

    OdpowiedzUsuń