środa, 10 maja 2017

Paneer Masala



Paneer Masala to indyjski ser w aromatycznym, gęstym i pikantnym sosie.
To jedna z najbardziej lubianych azjatyckich potraw.
Ser paneer można zrobić samemu i jest to naprawdę łatwe.
Bardzo polecam przepis!

Składniki:
2 ząbki czosnku
ok 1 cm imbiru
1/2 cebuli
1 bardzo duży pomidor
pęczek natki kolendry
8-10 orzechów nerkowca
2 łyżki jogurtu lub tłustej śmietany
2 łyżki przyprawy indyjskiej np. madras curry
1/2 łyżeczki kurkumy

około 200 g sera paneer
przepis tutaj

Przygotowanie:
Zmiel na pastę cebulę. Odłóż.
Zmiel czosnek oraz imbir. Odłóż.
Zmiel orzechy nerkowca. Odłóż.
Zmiel pomidora. Odłóż.
Na rozgrzany olej wrzuć cebulę oraz przyprawę.
Po chwili dodaj pastę czosnkowo-imbirową oraz nerkowce.
Smaż, aż masa stanie się miękka i ładnie się zabarwi.
Dodaj pomidory, kolendrę, odrobinę wody.
Duś około 15 minut do uzyskania konsystencji sosu.
Dodaj jogurt. Wymieszaj. Dodaj pokrojone kawałki sera paneer.
(opcjonalnie można je wcześniej podsmażyć).
Polecam z indyjskimi chlebkami oraz daniem z ryżu :)

1 komentarz: