piątek, 10 lutego 2017

Ravioli z dynią, ricottą i szałwią



Ravioli to wykwintne pierożki z ciasta makaronowego z warzywnym lub serowym farszem.
Potrawa ta wywodzi się z kuchni włoskiej. Jest serwowana z sosem lub oliwą.
Pewnie wielu z Was wspomina ją z wakacji :)
Nie jest trudna do przygotowania, ale odrobinę czasochłonna. Za to efekt jest niesamowity :)
Polecam wszystkim fanom włoskich smaków!

Składniki:
mała dynia piżmowa
ząbek czosnku
250 g ricotty

400 g mąki
3 jajka

szałwia
oliwa

Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół. Wybierz łyżeczką pestki.
Piecz w 180 stopniach do miękkości.
Gdy wystygnie zmiksuj z ricottą, czosnkiem, solą, pieprzem.
Wybij jajka do miseczki, dokładnie wymieszaj.
Dodaj do mąki. Dodaj odrobinę wody. Wyrabiaj ciasto na makaron.
Powinno być elastyczne, miękkie, ale nie zbyt kleiste (by dało się je wałkować).
Przykryj i odstaw na 30 minut.
Wałkuj cienkie płaty ciasta.
Na połowie płatu posmaruj ciasto odrobiną wody.
Wyłóż łyżeczką małe porcje nadzienia.

Przykryj drugą połową ciasta. Wykrawaj nożem lub foremką Ravioli.
Sklej brzegi palcami. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 7 minut (zależy od wielkości).
Serwuj z podsmażonymi oliwie liśćmi szałwii lub sosem pomidorowym i np. sałatką :)

Kilka zdjęć z malowniczej Toskanii :)



1 komentarz: