piątek, 30 września 2016

Kulfi w Mango - Indyjskie lody w mango


Natknęłam się na ten przepis podczas oglądania programu o ulicznej kuchni Indii.
Od razu wiedziałam, że muszę spróbować zrobić Mango Kulfi!
Kulfi to indyjskie lody z mleka zagęszczonego. Mają trochę inną konsystencję niż europejskie lody i są mniej tłuste.
A Mango Kulfi to nic innego jak wydrążone mango z lodami w środku!
W oryginale odparowuje się mleko na małym ogniu ale jest to bardzo czasochłonne więc trochę uprościłam przepis ;)

Składniki:
4 porcje:
4 mango
250 g mleka zagęszczonego
250 g śmietany 36 %
cukier
pistacje
kardamon cynamon
cukier
szafran
4 truskawki

Przygotowanie:
Ubijaj mleko ze śmietaną przez około 5 minut.
Dodaj cukier do smaku, nie solone posiekane pistacje, kardamon i cynamon.
Szafran zalej łyżeczką gorącego mleka i po chwili dodaj do masy.
Mango nie obieraj ze skórki.
Odetnij górny "kapelusik".
Wydrąż pestkę delikatnie używając łyżki i ewentualnie noża.
Jest to najtrudniejszy etap ale możliwy ;)
Włóż mango do kubka tak by stało pionowo, wlej do środka masę, przykryj "kapelusikiem".
Włóż do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
Żeby zjeść lody wyjmij je co najmniej 10 minut przed podaniem.
Możesz wtedy opcjonalnie usunąć skórkę.


poniedziałek, 26 września 2016

Odżywacza Buddha Bowl # VEGAN





Ostatnio bardzo popularną potrawą staje się Buddha Bowl.
To bardzo ciekawe danie ponieważ nie ma na nie jednego przepisu ;)
Generalnie jest to misa pełna witamin! Można wrzucić tam wszystko, im bardziej jest to odżywcze i zdrowe tym lepiej.
Misa ma naśladować posiłek mnichów buddyjskich, którzy cenią sobie prostotę pożywienia.
Zwykle daje się tam pełnoziarniste zboża, warzywa, białko roślinne, ziarna i dressing.
Możesz skomponować skład swojego własnego dania!
Proponuję dodać:
1. brązowy ryż/chia/pęczak/kaszę gryczaną/jaglaną itp.
2. dowolne warzywa sezonowe surowe, pieczone lub duszone
3. białko pochodzenia roślinnego; roślin strączkowe (ciecierzyca, soczewica, groch, fasola itp.), tofu lub paneer (w wersji wege)
4. ziarna; siemię lniane/sezam/słonecznik/dynia i orzechy
Oto mój pomysł na bardzo zdrowe danie:

Składniki:

kasza pęczak
1 łyżka oliwy
sól

groszek zielony
koperek
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
podprażone ziarna słonecznika

kalafior
brokuł
papryka
cukinia
kapusta pekińska
marchewka
ziemniak
cebula
tymianek

ponadto:
dynia
marchewka
chleb razowy
rukola
sałata
pomidorki koktajlowe

opcjonalnie:
kiełki
dressing winegret z Tabasco

Przygotowanie:

Kaszę pęczak gotuj na osolony wrzątek przez 20 minut.
Groszek duś do miękkości z koprem, oliwą, solą, pieprzem i słonecznikiem.
Warzywa pokrój, podsmaż na oliwie. Następnie zalej małą ilością wody i duś pod przykryciem.
Dynię i marchewkę pokrop oliwą i posyp solą. Piecz na kracie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Ułóż ładnie składniki w swojej misie Buddy.
Ozdób kiełkami, sałatami i świeżymi warzywami. Opcjonalnie polej dressingiem.
Po posiłku polecam chwilę refleksji nad pięknem otaczającego nas świata :)

Na jakie danie chcielibyście żebym dodała przepis?
Czekam na propozycje w komentarzu!

czwartek, 22 września 2016

Grecka Fasolakia #VEGAN




Fasolakia to pyszne i bardzo zdrowe danie kuchni Greckiej.
Oryginalnie wegetariańskie :) Oliwa z oliwek, której Grecy używają litrami sprawia, ze jest jeszcze lepsza!
Danie ponad to jest bezglutenowe.
Jadłam to danie kilkakrotnie na wakacjach w słonecznej Grecji.
Między innymi na wyspie Lefkada. Obok Fasolady to jedne z moich ulubionych greckich dań, które mogłabym jeść bez przerwy ;)

    Składniki:

    500 g zielonej fasoli szparagowej
    2 puszki pomidorów krojonych lub świeże bardzo dojrzałe
    2 cebule
    2 ząbki czosnku
    1/3 szklanki oliwy
    kilka ziemniaków
    sól, pieprz
    pietruszka
    opcjonalnie oregano
    opcjonalnie cukinia

    Przygotowanie:
    Podsmaż na oliwię cebulkę i pokrojone w spore kawałki ziemniaki.
    Gdy się zarumienią dodaj fasolkę i pomidory.
    Zalej wodą. Duś pod przykryciem na bardzo małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie.
    Pod koniec gotowania dodaj posiekany czosnek.
    Posyp pietruszką :) Polecam z jakąś pyszną sałatką i grzankami z masłem czosnkowym :)

    Oto kilka zdjęć z Lefkady i okolic:





Danie inspirowane podróżą 2

niedziela, 18 września 2016

Risotto con Zucca



Risotto dla dynioholików!
Bardzo fajne danie na jesień :)
Dobrze przyprawione i aromatyczne.
Daj dyni szansę :) Może być naprawdę dobra!

Składniki:
mała dynia
2 ząbki czosnku
szałwia rozmaryn
oliwa, masło (opcjonalnie)
ryż do risotto
drobno posiekana cebulka, seler naciowy, marchewka
koper włoski (opcjonalnie)
bulion warzywny
oliwa, starty włoski ser

Przygotowanie:
Dynię obierz ze skórki, pokrój.
Podsmaż warzywa na oliwie. Po około 10 minutach dodaj ryż.
Podsmaż chwilę. Zalej bulionem.
Mieszaj cały czas. Ryż powinien być w swoim własnym kremowym sosie.
Gdy ryż będzie miękki wyłącz gaz i zostaw pod przykrywką na około 15 minut.

czwartek, 15 września 2016

Panzanella




Panzanella to toskańska sałatka z grzankami.
Jeśli masz ochotę przenieść się na chwilę do cudownej Toskanii użyj tego przepisu :)
Chrupiące grzanki nasiąkają słodkim sokiem pomidorowym.... Czujesz smak oliwy...
Oryginalnie jej głównym składnikiem była cebula lecz w ciągu zeszłego wieku zaczęto przygotowywać ją z pomidorów.
Mam to szczęście, że z wakacji została mi ostatnia butelka toskańskiej oliwy z oliwek.
Niestety ostatnia więc chyba niedługo znów trzeba będzie pojechać na wakacje ;)

Składniki:
7 pomidorów - najdojrzalszych i najsłodszych
2 kromki chleba
oliwa z oliwek
ocet winny
sól, pieprz
bazylia, tymianek
kilka oliwek (opcjonalnie)
1/2 bardzo drobno posiekanej cebuli
2 ząbki czosnku

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek nasól.
Pomidorki pokrój. Podsmaż pokrojonych chleb na oliwie.
Wymieszaj razem wszystkie składniki, dodaj oliwę i kilka kropel octu.
 Jeśli wolisz chrupiące grzanki jedz od razu, jeśli bardziej nasiąknięte za kilka godzin.
Smacznego :)
    Pora na pomidora!

Risotto ai Funghi





Jesień rozpoczyna się niedługo, a z nią pora na grzyby.
Co powiecie na grzybowe risotto?
Risotto to bardzo popularna włoska potrawa.
Jej bazą jest ryż, bulion, oliwa z oliwek, wino i różne smakowe dodatki.
Oto przepis na pyszne grzybowe risotto :)

Składniki:

ryż do risotto
wcześniej ugotowany bulion warzywny
opcjonalnie 1/2 szklanki białego wina
oliwa z oliwek, łyżka masła
3/4 szklanki drobno posiekanych: selera naciowego, cebulki, cukinii, czosnku
kurki

Przygotowanie:

Podsmaż drobno posiekane warzywa na oliwie z oliwek i maśle.
Gdy trochę się przyrumienią dodaj ryż. Podsmaż chwilę mieszając.
Dodaj bulion i białe wino.
Risotto powinno być kremowe, nie jak ryż ugotowany na sypko, ale we własnym ryżowym sosie ;)
Cały czas mieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu.
Ryż powinien miękki ale nie rozgotowany.
Wtedy zdejmij ryż z ognia, przykryj i pozostaw na 15 minut.
Grzyby wyczyść i podsmaż.
Wyłóż na ryż lub z nim zmieszaj.
Do tego jakaś dobra sałatka i gotowe :)

Hibcie na piękny dzień! I czarny wampir!


czwartek, 8 września 2016

Salsa z pieczonych pomidorów



Salsa idealnie pasuje do pikantnych dań meksykańskich :)
Zdrowsza niż ketchup :) Pikantna!!!

Składniki:
6 pomidorów
2 papryki czerwone (opcjonalnie)
2 chilli
1/2 cebuli
4 ząbki czosnku (nie obrane)
natka kolendry (opcjonalnie)

Wszystkie warzywa ułóż na kratce i piecz w 220 stopniach lub na otwartym ogniu.
Gdy przestygną obierz warzywa ze skórek.
Zmiksuj wszystko.
Przelej na rozgrzany olej.
Gotuj do odparowania nadmiaru wody.
           Pora na pomidora!