piątek, 30 września 2016

Kulfi w Mango - Indyjskie lody w mango


Natknęłam się na ten przepis podczas oglądania programu o ulicznej kuchni Indii.
Od razu wiedziałam, że muszę spróbować zrobić Mango Kulfi!
Kulfi to indyjskie lody z mleka zagęszczonego. Mają trochę inną konsystencję niż europejskie lody i są mniej tłuste.
A Mango Kulfi to nic innego jak wydrążone mango z lodami w środku!
W oryginale odparowuje się mleko na małym ogniu ale jest to bardzo czasochłonne więc trochę uprościłam przepis ;)

Składniki:
4 porcje:
4 mango
250 g mleka zagęszczonego
250 g śmietany 36 %
cukier
pistacje
kardamon cynamon
cukier
szafran
4 truskawki

Przygotowanie:
Ubijaj mleko ze śmietaną przez około 5 minut.
Dodaj cukier do smaku, nie solone posiekane pistacje, kardamon i cynamon.
Szafran zalej łyżeczką gorącego mleka i po chwili dodaj do masy.
Mango nie obieraj ze skórki.
Odetnij górny "kapelusik".
Wydrąż pestkę delikatnie używając łyżki i ewentualnie noża.
Jest to najtrudniejszy etap ale możliwy ;)
Włóż mango do kubka tak by stało pionowo, wlej do środka masę, przykryj "kapelusikiem".
Włóż do zamrażalnika najlepiej na całą noc.
Żeby zjeść lody wyjmij je co najmniej 10 minut przed podaniem.
Możesz wtedy opcjonalnie usunąć skórkę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz