czwartek, 15 września 2016

Risotto ai Funghi





Jesień rozpoczyna się niedługo, a z nią pora na grzyby.
Co powiecie na grzybowe risotto?
Risotto to bardzo popularna włoska potrawa.
Jej bazą jest ryż, bulion, oliwa z oliwek, wino i różne smakowe dodatki.
Oto przepis na pyszne grzybowe risotto :)

Składniki:

ryż do risotto
wcześniej ugotowany bulion warzywny
opcjonalnie 1/2 szklanki białego wina
oliwa z oliwek, łyżka masła
3/4 szklanki drobno posiekanych: selera naciowego, cebulki, cukinii, czosnku
kurki

Przygotowanie:

Podsmaż drobno posiekane warzywa na oliwie z oliwek i maśle.
Gdy trochę się przyrumienią dodaj ryż. Podsmaż chwilę mieszając.
Dodaj bulion i białe wino.
Risotto powinno być kremowe, nie jak ryż ugotowany na sypko, ale we własnym ryżowym sosie ;)
Cały czas mieszaj. W razie potrzeby dodaj więcej bulionu.
Ryż powinien miękki ale nie rozgotowany.
Wtedy zdejmij ryż z ognia, przykryj i pozostaw na 15 minut.
Grzyby wyczyść i podsmaż.
Wyłóż na ryż lub z nim zmieszaj.
Do tego jakaś dobra sałatka i gotowe :)

Hibcie na piękny dzień! I czarny wampir!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz