niedziela, 2 października 2016

Chole Palak - gotowe w 15 minut!!!




Chole Palak to danie wywodzące się z północnych Indii.
To ciecierzyca i szpinak w pikantnym sosie.
To bardzo proste do upichcenia indyjskie danie.
A warto ponieważ jest przepyszne a przy tym bardzo zdrowe :)
Same zalety!

Składniki:

2 puszki ciecierzycy
opakowanie świeżego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek imbiru
1 opakowanie pomidorów z puszki
kilka papryczek chilli
opcjonalnie liście kozieradki
garam masala
kurkuma
kumin
liść laurowy
olej kokosowy

Przygotowanie:

Zmiel cebulę na pastę w blenderze.
Następnie zmiel czosnek ze świeżym imbirem.
Zmiel pomidory.
Drobno posiekaj szpinak lub zostaw całe liście jeśli tak wolisz :)
Rozgrzej olej.
Dodaj kumin, liść laurowy i chilli. Podsmaż je przez około 20 sekund.
Dzięki temu przyprawy lepiej oddadzą swój aromat.
Dodaj cebulę. Smaż na małym ogniu mieszając.
Po 2 minutach dodaj czosnek i imbir i kurkumę.
Gdy warzywa będą miękkie dodaj pomidory, szpinak i ciecierzycę.
Duś do miękkości. Dodaj wody gdyby było za gęste.
Pod koniec gotowania dodaj liście kozieradki i garam masalę.
Polecam z ryżem i chapati :) Smacznego!

Zachęcam wszystkich smakoszy do polubienia strony bloga na Facebooku :)
https://www.facebook.com/SageButterfly7/?ref=bookmarks


1 komentarz: